Rok 2023 bol najteplejším rokom v histórii. Bol tiež BOHATŠÍ na zrážky ako rok 2022

Rok 2023 bol najteplejším rokom v histórii. Bol tiež BOHATŠÍ na zrážky ako rok 2022
Zuzana Macháčová

Rok 2023 bol podľa najnovšej správy najteplejším rokom na svete v doterajšej histórii merania. Zaujímavosťou je, že bol aj bohatší na množstvo zrážok ako rok 2022. 

Kalendárny rok 2023 bol najteplejším rokom na svete, pričom globálne teploty sa blížia k hraničnému limitu 1,5 °C.Táto skutočnosť a vplyv klimatickej zmeny núti celý svet intenzívnejšie sa venovať téme sucha a nedostatku vody.

Podľa WMO (World Meteorological Organization) teploty na celom svete v každom mesiaci kalendárneho roka 2023 od júna do decembra vytvorili nové mesačné rekordy. Júl a august v roku 2023 boli dva najteplejšie mesiace v histórii meraní.

Bohatší na vodu

Čo sa týka Slovenska, tak rok 2023 možno z hľadiska hydrológie hodnotiť ako suchý až podnormálny vodný rok, a to najmä na západnom území Slovenska, v povodiach Moravy, Dunaja, Malého Dunaja, Nitry, stredného Váhu a časti horného Hrona.

V povodiach stredného a východného Slovenska (povodia Hron, Ipeľ, Váh, Slaná, Dunajec a Poprad, Hornád a Bodrog) sa tento rok javil ako normálny až nadnormálny. 

 

V porovnaní s rokom 2022 bol minulý rok bohatší na zrážky, aj napriek vplyvu rekordne vysokých teplôt, ktoré pretrvávali v mesiacoch júl, august a september. Ich účinky boli znížené vďaka väčším úhrnom zrážok.

„Priemerný zrážkový úhrn na našom území v hydrologickom roku 2023 bol 881 mm, čo predstavuje 115 % dlhodobého zrážkového normálu, a hodnotíme ho ako zrážkovo normálny až mimoriadne nadnormálny a priestorovo veľmi premenlivý," informuje SHMÚ na svojom webe.

Nadnormálny rok 2023

Hydrológovia približujú, že v prevažnej časti hodnotených vodomerných staníc bola vodnosť roka na úrovni normálneho až nadnormálneho roka, miestami, hlavne v západnej časti územia, na úrovni podnormálneho roka. Najmenej zrážok bolo v oblastiach severozápadného okraja územia Slovenska, a to na tokoch Malých a Bielych Karpát. Tu sa hodnotila vodnosť roka na úrovni suchého až podnormálneho roka.

 

Maximálne priemerné mesačné prietoky boli najčastejšie dosiahnuté vo februári a máji. Úplne minimálne boli v novembri. Hydrologický rok 2023 patril tiež medzi roky s množstvom výrazných aj menej výrazných povodňových situácií.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd