Rok 2023 bude zrejme najhorúcejším rokom v histórii našej planéty

Rok 2023 bude zrejme najhorúcejším rokom v histórii našej planéty
Veronika Salayová

Rok 2023 síce ešte neskončil, no je na najlepšej ceste stať sa najteplejším mesiacom v celosvetovom meradle od začiatku meraní. 

Minulý mesiac bol najteplejším septembrom zaznamenaným v celosvetovom meradle, čím prekonal rekord z roku 2020 s veľkým rozdielom, zdôrazňuje správa, ktorú dnes zverejnila služba Copernicus Climate Change Service. 

Priemerná teplota vzduchu pri zemskom povrchu dosahovala teplotu +16,38 °C. Celkovo bol mesiac september asi o 1,75 °C teplejší ako septembrový priemer za obdobie 1850 až 1900, čo je predindustriálne referenčné obdobie. 

Globálna teplota stúpa vysoko

Od začiatku roka do septembra 2023 je celosvetová priemerná teplota k včerajšiemu dňu o 1,40 °C vyššia ako predindustriálny priemer. Tento rok tak má veľmi dobre našliapnuté k tomu, aby sa stal z neho najhorúcejší rok na Zemi v histórii meraní. 

Čo sa týka Európy, tak na kontinente bol september 2023 najteplejším zaznamenaným septembrom, a bol o 2,51 °C teplejší ako priemer v rokoch 1991 – 2020 a o 1,1 °C teplejší ako rok 2020, predchádzajúci najteplejší september. 

Treba vykonať zmeny

V súvislosti s meraniami a ich analýzou zástupkyňa riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová pripomenula, že o dva mesiace sa začne celosvetová konferencia o klíme – COP28 – a je nutné prijať seriózne opatrenia v oblasti klímy.

Služba implementovaná Európskym centrom pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF) v mene Európskej komisie s financovaním EÚ pravidelne publikuje mesačné klimatické bulletiny informujúce o pozorovaných zmenách globálnej povrchovej teploty vzduchu, morskej ľadovej pokrývky a hydrologických premenných. 

Všetky uvádzané výsledky sú založené na počítačovo generovaných analýzach využívajúcich miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc z celého sveta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd