Rok 2023 sa stal najteplejším, ale aj najvýnimočnejším rokom v histórii. Prečo?

Rok 2023 sa stal najteplejším, ale aj najvýnimočnejším rokom v histórii. Prečo?
Zuzana Macháčová

Rok 2023 bol podľa najnovšej správy zverejnenej službou Copernicus Climate Change Service (C3S) najteplejším rokom na svete v doterajšej histórii merania. Spôsobili to okrem iného extrémne vysoké priemerné globálne teploty povrchu mora a výskyt javu El Niño.

Správa, ktorú v utorok zverejnila Copernicus Climate Change Service (C3S), európska inštitúcia monitorujúca stav klímy na Zemi, prináša výsledky potvrdzujúce, že v roku 2023 bola priemerná globálna teplota vzduchu +14,98 °C a bola o 0,17 °C vyššia ako rekord z roku 2016.

Rekordný rok 2023

Údaje ukazujú, že minulý rok bol o 0,6 °C teplejší ako priemer za roky 1991 až 2020 a o 1,48 °C nad predindustriálnymi úrovňami (1850 až 1900). Prvýkrát v histórii prekročila priemerná denná teplota vzduchu každý deň v roku priemer za roky 1850 až 1900 o 1 °C.

Navyše od júna do decembra 2023 boli zaznamenané aj rekordné mesačné priemery. Rekordne najteplejší bol december (s teplotou 0,85 °C nad priemerom za obdobie 1991 až 2020 a 1,78 °C nad priemerom za obdobie 1850 až 1900). Rekordne teplé boli aj júl, august a september.

Rekordy padali jeden za druhým

„Rok 2023 bol výnimočný z hľadiska rekordov, ktoré padali jeden za druhým ako domino. Toto je nielen najteplejší rok v zaznamenanej histórii, ale pravdepodobne aj najvýnimočnejší z hľadiska hodnôt teploty za 100 000 rokov,” povedala Samantha Burgess, zástupkyňa riaditeľa Copernicus Climate Change Service.

Globálne priemerné teploty povrchu mora (SST) zostali v roku 2023 nezvyčajne vysoké a podľa správy dosiahli rekordné hodnoty v sezóne od apríla do decembra.

Vyskytol sa aj fenomén počasia El Niño, čo znamená, že La Niña sa skončila. K prechodu došlo vlani na jar, pričom Svetová meteorologická organizácia (WMO) vyhlásila začiatok El Niño začiatkom júla.

Zdroj: Copernicus

Zdroj: Copernicus

Rola El Niño

 „Skutočnosť, že rok 2023 bol najteplejším rokom v histórii, by nemala byť prekvapením. Najnovšia správa IPCC jasne uvádza, že stúpajúci trend teploty vzduchu nie je v žiadnom prípade ohrozený. Prijatie aj tých najodvážnejších zmierňujúcich opatrení nezastaví zmeny, ktoré v súčasnosti pozorujeme,” komentoval profesor Mirosław Miętus, zástupca riaditeľa Ústavu meteorológie a vodného hospodárstva.

„Minulý rok bol výnimočný aj charakterom podmienok El Niño. Nikdy v histórii sme nemali taký náhly prechod z fázy La Niña do fázy El Niño, vlastne bez výskytu neutrálnej fázy, ktorá by trvala aspoň niekoľko mesiacov,”  dodal.

Na celom svete bolo zaznamenaných veľké množstvo extrémnych klimatických udalostí, ako sú vlny horúčav, záplavy, suchá a lesné požiare. Odhadované globálne emisie uhlíka z lesných požiarov v roku 2023 vzrástli o 30 % v porovnaní s rokom 2022. Hlavnou príčinou boli požiare vegetácie v Kanade, uvádza sa v správe.

 „Extrémy, ktoré sme v posledných mesiacoch pozorovali, sú dramatickým svedectvom toho, ako ďaleko sme sa vzdialili od klímy, v ktorej sa naša civilizácia vyvíjala. To má hlboké dôsledky pre princípy Parížskej dohody a pre celé ľudstvo. Ak chceme efektívne riadiť naše portfólio klimatických rizík, musíme dekarbonizovať ekonomiku a zároveň využívať klimatické údaje a poznatky, ktoré musíme pripraviť na budúcnosť,” povedal Carlo Buontempo, riaditeľ služby Copernicus Climate Change Service (C3S).

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd