Rozsiahle požiare na východe Kanady zhoršili kvalitu ovzdušia vo viacerých amerických mestách

Rozsiahle požiare na východe Kanady zhoršili kvalitu ovzdušia vo viacerých amerických mestách
Dominik Cenkner

Lesné požiare horiace v Kanade naďalej vytvárajú nebezpečné podmienky pre kvalitu ovzdušia v niekoľkých štátoch na severe USA. Pre oheň museli evakuovať množstvo ľudí. 

Podľa Národnej meteorologickej služby sa v utorok nad New York a oblasť troch štátov začali šíriť kúdoly dymu z požiarov horiacich v Halifaxe v kanadskom Novom Škótsku, čo viedlo k zhoršeniu kvality ovzdušia.

Dym sa v regióne udržal aj v stredu. Dokonca vytvoril oblačný opar, ktorý blokoval väčšinu slnečného svetla. V niektorých oblastiach bolo cítiť aj zápach dymu.

O to, že sa dym z požiarov v Kanade dostáva aj nad americké mestá, sa „stará“ tzv. jet stream. Ide o prúdenie vzduchu vo výške približne 9 km. 

V platnosti aj niekoľko varovaní

Ministerstvo ochrany životného prostredia štátu New Jersey vydalo pre niekoľko okresov do stredajšej noci „oranžový kód“. Ten značil nezdravé koncentrácie znečistenia ovzdušia.

Rizikové skupiny obyvateľstva, ako sú malé deti, starší ľudia alebo osoby s pľúcnymi a srdcovými ochoreniami, by sa podľa tohto odporúčania mali do stredy vyhýbať pobytu vonku.

Dym zasahuje aj severné štáty ako Rhode Island, Maine, Vermont a Connecticut. Očakáva sa, že sa dostane až do Washingtonu.

Tisíce ľudí museli opustiť svoje obydlia

Viac ako 16 000 ľudí evakuovali z regiónu okolo Halifaxu, odkedy sa v nedeľu začali objavovať horúce miesta v blízkosti Upper Tantallonu, predmestskej obce mimo Halifaxu. Nekontrolované požiare poškodili viac ako 200 domov a iných stavieb, keďže sa oheň rozrástol, uviedli hasiči.

Horúce a suché počasie sa skončí až počas piatka. V oblasti by malo začať pršať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd