Rozsiahle záplavy uväznili tisíce ľudí. Ide o najhoršiu situáciu za posledné desaťročia

Rozsiahle záplavy uväznili tisíce ľudí. Ide o najhoršiu situáciu za posledné desaťročia
Zuzana Macháčová

Východná Afrika zápasí s následkami záplav, ktoré prinútili státisíce ľudí opustiť svoje domovy. Ide o najhoršiu povodeň za posledné desaťročia. V susednej Keni je nedostatok jedla a pitnej vody pre ľudí, ktorí utiekli pred katastrofou.

Somálska agentúra pre zvládanie katastrof (SOMDA) v stredu uviedla, že záplavy v krajine zabili najmenej 29 ľudí a viac ako 300 000 ďalších prinútili opustiť svoje domovy. 

„To, čo sa dnes deje, je najhoršie za posledné desaťročia, dokonca oveľa horšie ako povodne v roku 1997,“ povedal Hassan Isse zo SOMDA. Podľa OSN záplavy pripravili o život v meste Luuq najmenej 2 400 ľudí.

Tri dni bez jedla

V susednej Keni si záplavy vyžiadali najmenej 15 mŕtvych, uviedol kenský Červený kríž. Ľudia, ktorým sa pred živlom podarilo ujsť, však nie sú úplne v bezpečí.

Ako informoval portál Nation Africa, v dočasných táboroch pre obete povodní je nedostatok jedla a pitnej vody. Niektorí sa sťažovali, že tri dni nič nejedli.

„Stali sme sa problémom pre miestnych obyvateľov. Naše deti sa vkrádajú do domov, aby našli nejaké jedlo," povedal jeden z tých, ktorí prežili povodeň v dedine Mororo, ktorú uprostred noci zaplavili stúpajúce vody rieky Tena.

Môžu za to dva fenomény počasia

Ako vysvetlila Nazanine Moshiri, klimatická analytička z International Crisis Group, za lejaky a záplavy sú zodpovedné dva fenomény počasia, a to El Niño a dipól Indického oceánu. Tie ovplyvňujú povrchovú teplotu oceánu a spôsobujú nadpriemerné zrážky.

„Účinky povodní sú oveľa horšie, pretože pôda je veľmi poškodená bezprecedentným suchom," vysvetlila. Výskumy ukazujú, že klimatické zmeny spôsobujú v tomto regióne sveta intenzívnejšie a častejšie extrémne prejavy počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd