Rozsiahly BÚRKOVÝ SYSTÉM sa ženie cez našu oblasť. Toto čaká Slovensko

Peter Minárik

Cez strednú Európu sa tiahne rozsiahly studený front, na ktorom sa počas dnešného dňa budú vytvárať početné a veľmi intenzívne búrky. Tie hrozia hneď v niekoľkých oblastiach nášho územia a môžu priniesť aj extrémnejšie sprievodné javy. Prvé búrky sa vyskytli už aj na Slovensku, ale čo nás čaká v nadchádzajúcich hodinách?

V našej oblasti začalo veľmi teplé, ba až horúce počasie. Synoptická situácia je aktuálne taká, že nad Čiernym morom sa nachádza rozsiahla tlaková výš, ktorá zasahuje až nad naše územie. Po zadnej strane tejto tlakovej výše prúdi do našej oblasti od juhozápadu veľmi teplý vzduch, ktorý má pôvod v Afrike.

Zároveň sa však cez Európu začína naťahovať studený front, pričom hneď zajtra budeme mať nad strednou Európou rovno dva studené fronty. Jeden sa bude tiahnuť z Pobaltia, cez Poľsko, Česko a južné Nemecko až nad Stredozemné more a druhý studený front sa bude tiahnuť z Baltského mora, cez Nemecko, Benelux nad Francúzsko.

očakávaná poloha studeného frontu
očakávaná poloha studeného frontu, zdroj: ČHMÚ

Situácia teda bude taká, že zatiaľ čo do našej oblasti bude pred týmito dvomi studenými frontmi prúdiť veľmi teplý vzduch, tak od severozápadu sa začne natláčať, naopak, veľmi studený vzduch.

 

Práve nad Nemeckom, ako aj nad ďalšími krajinami severozápadne od Slovenska sa tieto dve teplotne výrazné vzduchové hmoty budú stretávať a premiešavať. Rozdiel teplôt vzduchovej hmoty je badateľný v Nemecku. Zatiaľ čo na juhu Nemecka bude teplota vo výškach na úrovni +22 °C, tak na severe bude len okolo +5 °C. Takýto výrazný teplotný kontrast podporuje tvorbu silných búrok, ktoré budú veľmi nebezpečné.

Búrkový systém prinesie intenzívne búrky

Už v týchto chvíľach sa z Luxemburska, severne od Frankfurtu, ženie búrkový systém, ktorý bude postupovať nad ďalšie časti Nemecka.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

V druhej časti popoludnia sa však búrková aktivita rozvinie a búrky budú ešte početnejšie a nebezpečnejšie. Postupne sa vyskytnú na mnohých miestach Nemecka a Francúzska.

Aj varovania meteorologickej služby Estofex naznačujú, že dnes nás čaká silná až extrémna búrková aktivita. Početné búrky, ktoré sa budú vyskytovať predovšetkým v centrálnom Francúzsku, v Nemecku a budú zasahovať až do západného Poľska a do severozápadného Česka, kde sa búrky očakávajú vo večerných hodinách, prinesú intenzívne nebezpečné javy. Hrozia poryvy vetra s nárazmi až okolo 100 km/h a očakáva sa tvorba hneď niekoľkých superciel, ktoré môžu produkovať veľké krúpy, a nie je ojedinele vylúčená ani možnosť vzniku slabšieho tornáda.

 
 

Intenzívna búrková činnosť by mala začať zanikať v ranných hodinách, ale ani zajtra sa Európa nezaobíde bez búrok. Tvoriť sa budú bližšie k nášmu územiu. Streda bude búrlivá predovšetkým v Rakúsku, v Česku a v Poľsku. V neskorších večerných hodinách sa búrky očakávajú aj na našom území.

Búrky hrozia aj Slovensku

Aktuálne máme na našom území veľmi horúce počasie s teplotami, ktoré siahajú nad úroveň +30 °C. Na severe Slovenska však už dochádza k tvorbe kopovitej oblačnosti a vyskytujú sa prvé búrky.

Detektory bleskov zaznamenali nad naším územím už okolo 50 bleskových úderov, pričom ďalšie búrky sa v oblasti Spiša formujú.

Dnes to však bude skôr len o orografických búrkach z tepla, no vyššia pravdepodobnosť silnejších búrok na našom území je až v priebehu zajtrajšieho dňa. Čo nám búrky prinesú?

Ako sme spomínali, tak studený front, ktorý bude prinášať búrky, sa presunie bližšie k nášmu územiu a bude ovplyvňovať počasie predovšetkým v Poľsku a v Česku, kde sa počas stredy očakáva tvorba búrkovej činnosti. Búrky môžu sprevádzať krúpy a silný vietor, a celý studený front bude postupovať smerom nad Poľsko.

Zároveň sa tento postupujúci studený front bude rozpadať a búrková aktivita tak bude mať potenciál už menších škôd. Nielenže sa studený front bude rozpadať vo vysokom tlaku, ktorý na naše územie aktuálne prináša teplé a slnečné počasie, ale front naše územie zasiahne len svojím južným okrajom.

Numerické predpovedné modely očakávajú, že v stredu večer a v noci zo stredy na štvrtok sa búrky na našom území môžu objaviť len v Žilinskom a čiastočne v Prešovskom kraji. Búrky by však predbežne nemali byť silné a prinesú maximálne osvieženie po horúcom dni.

Už vo štvrtok a aj v piatok sa postupne očakáva slnečné počasie, no ďalšia búrková činnosť hrozí na našom území v piatok večer a v noci z piatka na soboru. Táto búrková činnosť už bude rozsiahlejšia a prinesie oveľa nebezpečnejšie sprievodné javy. Do víkendu je však ešte ďaleko a vývoj upresníme v nasledujúcich dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd