Rozvodnená rieka Revúca poškodila brehy. Mesto Ružomberok má stále plné ruky práce

Rozvodnená rieka Revúca poškodila brehy. Mesto Ružomberok má stále plné ruky práce
Zuzana Macháčová

V nedeľu naše územie zasiahol veľmi intenzívny dážď, ktorý dvíhal vodné toky a spôsobil aj záplavy. Tok Revúca dosiahla 3. povodňový stupeň. Mesto Ružomberok má doteraz plné ruky práce.

Uplynulú nedeľu sme sa zobudili do daždivého rána. V ranných hodinách sa zosunul svah pod Donovalmi. Nánosy blata, konárov a vody zablokovali jeden jazdný pruh na frekventovanej ceste pod Donovalmi. 

Poobede došlo k ďalšiemu zosuvu. K udalosti došlo na horskom priechode Šturec v blízkosti Horného Harmanca. Na cestu sa zosunula pôda, ktorá nevydržala výdatné zrážky.

Výdatné zrážky v oblasti Nízkych Tatier sa začali prejavovať na vodných tokoch v širokej oblasti. Úroveň 1. povodňového stupňa dosahovali rieky na viacerých tokoch v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji, no najnebezpečnejšia situácia bola na riekach v oblasti Demänovskej Doliny a Ružomberka.

Stúpali vodné toky

Rieky v týchto oblastiach odvádzali vodu po výdatných zrážkach v Nízkych Tatrách, kde za 12 hodín spadlo viac ako 70 mm zrážok. Práve v týchto oblastiach najvýraznejšie stúpali vodné toky. Najkritickejšia situácia bola na rieke Revúca. V Podsuchej dosiahla hladina už 3. povodňový stupeň.

Výdatné zrážky začali večer zhoršovať situáciu aj v meste Ružomberok. Mesto Ružomberok vyhlásilo v nedeľu tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch. Kritická situácia bola najmä na rieke Revúca na Podsuchej a v mestskej časti Biely Potok.

 

Vyliata voda popri toku narobila nemalé škody, ako vidieť na fotografiách nižšie v galérii. Doteraz má mesto Ružomberok plné ruky práce so zabezpečovacími prácami. 

Zabezpečovacie a čistiace práce

Primátor mesta na sociálnej sieti uviedol: „Od minulej nedele sme sa prakticky nezastavili. Každý deň prebiehajú zabezpečovacie práce na rieke Revúca, ktorá nám uplynulý víkend ukázala svoju silu.“ Primátor vyzdvihol veľmi dobrú spoluprácu s mestom Ružomberok a so Slovenským vodohospodárskym podnikom.

Dodal: „Ďakujem aj Povodiu horného Váhu (SVP PHV) za ich nasadenie a flexibilitu. Každý, kto je v problematike trošku zorientovaný, musí uznať, že sa za ostatné dni urobilo toľko roboty, čo sa sumárne nespravilo za minulé roky.“

Vodohospodári čistia nánosy pod mostami a dobrovoľní hasiči z Bieleho Potoka zabezpečovali vrecovaním brehy rieky na ulici Trlenská. Primátor uviedol, že za uplynulé dni pri prácach použili 650 vriec piesku.

 

 

Ďalej informoval, že v nasledujúcich dňoch sa v súčinnosti so SVP PHV, dobrovoľnými hasičmi a Odborom životného prostredia Okresného úradu v Ružomberku chcú okrem iných prác zamerať ešte naproblematické dreviny, ktoré ohrozujú zdravie s bezpečnosť v blízkosti vodného toku na chodníku CykloKorytnička i na brehoch. 

V závere dodal: „Aj naďalej sa v najrizikovejších úsekoch Revúcej budú v zabezpečovať brehy, upravovať korytá rieky a robiť všetky potrebné preventívne opatrenia na to, aby sme riziko budúcich záplav čo najviac znížili.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd