Rumunsko zasiahlo silné nočné zemetrasenie. Dosiahlo silu 4,6 magnitúdy

Rumunsko zasiahlo silné nočné zemetrasenie. Dosiahlo silu 4,6 magnitúdy
Veronika Salayová

Počas noci sa v Rumunsku silno triasla zem, čo vystrašilo mnohých obyvateľov, ktorých otrasy prinútili vstať z postele. 

Zemetrasenie s magnitúdou 4,6 nastalo počas noci z nedele na pondelok 49 km západne od Focsani v Rumunsku, informovalo Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC). 

Otrasy bezprostredne hlásil aj rumunský Národný inštitút pre fyziku Zeme (NIEP), ktorý určil silu zemetrasenia na 4,7 magnitúdy. 

Zemetrasenie zasiahlo strednú hĺbku 137 km pod epicentrom pri Focsani, Municipiul Focşani, vo Vrancea tesne po polnoci v pondelok 4. decembra 2023 o 00:05 h. 

Ľudí otrasy vystrašili

Epicentrum zemetrasenia nastalo 62 km východne od Brašova s počtom obyvateľov 276 000 a 26 km severne od Nehoiu s počtom obyvateľov 11 300. Otrasy sa rozšírili aj do blízkych miest ako Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brašov a Ploiești.

Obyvatelia v blízkosti epicentra zemetrasenie pocítili a opísali ich ako citeľné trasenie. Hýbali sa im postele a skrine, ale väčšie škody z oblasti sa zatiaľ neuvádzajú.

Nebolo to však prvé zemetrasenie toho dňa. Už skôr, v nedeľu o 12:43 h, otriaslo tou istou oblasťou zemetrasenie s magnitúdou 3,2. 

Najsilnejšie zemetrasenie zaznamenané v Rumunsku v tomto roku nastalo 14. februára v okrese Gorj s magnitúdou 5,7. Oblasť Vrancea, kde bolo cítiť nedávne otrasy, je známa svojou seizmickou aktivitou. 

Geologické otrasy, ktoré sa šíria touto oblasťou, sú neustálou pripomienkou pre obyvateľstvo, že zem pod nimi sa neustále posúva. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd