Rusi sa vzopreli polícii snehovými guľami. Protestujú proti odsúdeniu bojovníka, ktorý je proti mobilizácii

Rusi sa vzopreli polícii snehovými guľami. Protestujú proti odsúdeniu bojovníka, ktorý je proti mobilizácii
Dominik Cenkner

Zatýkaním a potýčkami s políciou skončil protest niekoľko tisíc Rusov v meste Bajmak neďaleko hranice s Kazachstanom. Ľudia demonštrovali proti odsúdeniu aktivistu Faila Alsynova, ktorý bojuje za práva baškirského národa a kritizuje posielanie etnických menšín do bojov na Ukrajine. Podľa dostupných informácií išlo o najväčší protivládny protest od začiatku vojny.

Tvrdá cenzúra a prísne zákony príliš nedovoľujú Rusom na verejnosti prejaviť svoj názor. Skoro sa tak zdá, že všetci s prezidentom Vladimirom Putinom a jeho vojnou na Ukrajine súhlasia. Lokálne protesty prišli na rad iba vo chvíli, keď bola vyhlásená čiastočná mobilizácia. Informuje o tom český web CNN.

Z obavy z ďalších protestov tak ruská vláda zrejme nechce vyhlásiť ďalšiu oficiálnu mobilizáciu a radšej zháňa vojakov inými spôsobmi. Napríklad v zahraničí. Ďalšiemu protestu - a to rovno jednému z najväčších od začiatku vojny - sa ale Putin napriek tomu nevyhol.

Protestovalo sa ďaleko od Moskvy

Sociálny nepokoj vybublal na povrch v od Moskvy na míle vzdialenom Baškortostane, najľudnatejšej republike Ruskej federácie, ktorá sa nachádza neďaleko hranice s Kazachstanom. A to konkrétne v meste Bajmak, kde žije asi 15-tisíc ľudí. Podľa nezávislého ruského webu The Moscow Times mohlo byť demonštrantov asi 1 500.

Protestujúcim sa nepáčil súd s aktivistom Failom Alsynovom, ktorý bol odsúdený na štyri roky väzenia. Alsynov je totiž v Baškortostane známa figúra.

Bojuje za práva tamojších Baškirov, z ktorých mnohí sú moslimovia. Tiež sa otvorene postavil proti ťažbe v miestnych zlatých baniach a predovšetkým proti vojne na Ukrajine a kritizoval Moskvu, že na front posiela až podozrivo moc príslušníkov etnických menšín. Práve kvôli týmto výrokom skončil na súde.

„Najchytrejší a najsilnejší baškirskí muži sú pod paľbou. Toto nie je naša vojna. Na našu krajinu nikto nezaútočil,“ napísal na sociálne siete Alsynov, čo malo prispieť k jeho zatknutiu.

Podozrenia boli od začiatku

Už od prvých dní vojny sa šírili špekulácie, že Rusko posiela do vojny v prvom rade príslušníkov etnických menšín a chudobných občanov zo vzdialených kútov Ruska. Napríklad zo Sibíri.

Naopak ľudia z Moskvy alebo Petrohradu spočiatku do vojny väčšinou nemuseli. Rešpektovaný ruský novinár Kamil Galejev v prvých hodinách mobilizácie napísal, že ruský prístup „má rysy etnickej čistky“.

Podľa neho sa možno Kremeľ bál mobilizovať toľko v mestách, pretože nechcel vyvolať protesty. Preto sa mohol sústrediť na chudobnejšie a poľnohospodárske oblasti, kde výraznejší odpor nehrozí. Tento predpoklad sa nakoniec potvrdil.

Protestovali snehovými guľami

Odsúdenie Alsynova v spojení s etnickým napätím v Rusku tak spôsobili v meste Bajmak nebývalý protest. Začalo to spevmi, pokrikovaním a ostreľovaním polície snehovými guľami. Skončilo to potýčkami a zatýkaním.

V putách malo skončiť najmenej 20 ľudí, ďalších 20 bolo zranených. Ruské úrady informovali, že budú protestujúcich trestne stíhať.

Abbas Gallyamov, etnický Baškir a niekdajší tvorca Putinových prejavov, ktorý sa teraz zdržiava v exile, v reakcii úradov vidí jasnú snahu udržať Rusko pohromade za každú cenu.

„Kremeľ sa bojí nacionalizmu a separatizmu. Putina a jeho okruh blízkych traumatizoval rozpad Sovietskeho zväzu a bojí sa, že Rusko bude nasledovať jeho osud,“ povedal pre The New York Times.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd