Rusko má ambiciózne plány: Buduje vesmírny pozorovací systém. O čo ide?

Rusko má ambiciózne plány: Buduje vesmírny pozorovací systém. O čo ide?
Veronika Salayová

Rusko buduje prvý arktický pozorovací vesmírny systém na svete. Jeho cieľom má byť pozorovanie arktickej oblasti. Rusko však má aj ďalšie ambiciózne plány.  

Rusko vytvorilo hydrometeorologický vesmírny systém, ktorý po prvý raz na svete poskytuje nepretržité pozorovanie arktickej oblasti a priľahlých území, informuje ruská vládna agentúra Romocosmos. 

Ide o prvý vesmírny systém na svete na pozorovanie arktického regiónu. Prvý satelit Arktika bol vypustený na obežnú dráhu vo februári 2021 a druhý ešte v decembri minulého roka.

Štátna komisia pre letové skúšky vesmírnych komplexov na sociálne, ekonomické, vedecké a komerčné účely koncom apríla preverila výsledky letových skúšok systému Arktika-M s kozmickou loďou Arktika-M č. 2 a oznámila úspech. 

nový pozorovací systém Ruska
nový pozorovací systém Ruska, zdroj: Romocosmos
 

Nová konštelácia teraz poskytuje nepretržité meteorologické a environmentálne monitorovanie arktického povrchu na severnej pologuli. 

Rusko plánuje ďalšie novinky

Rusko ďalej plánuje, že celá konštelácia misie Arktika bude mať nakoniec 10 satelitov obiehajúcich okolo Zeme. Medzi ďalšie patria aj tri komunikačné a GPS satelity, tri komerčné satelity a dva satelity diaľkového prieskumu Zeme. 

Budú umiestnené na vysoko eliptickej obežnej dráhe (HEO), čím sa zabezpečí nepretržité pokrytie vysokých zemepisných šírok, ktoré v súčasnosti existujúce medzinárodné geostacionárne satelity neposkytujú.

Okrem toho sa systém Arktika bude využívať aj na prieskum uhľovodíkov v súlade s ruskou ambíciou zintenzívniť ťažbu arktických zdrojov ropy a plynu.

 


Najdôležitejšie je, že vesmírny systém bude poskytovať aj telekomunikačné služby v Arktíde, ktoré Rusko potrebuje pre leteckú dopravu a komerčnú lodnú dopravu v odľahlých arktických regiónoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd