Rusko mrzne a trápia ho masívne výpadky tepla. Ľudia sa búria a vláda zasahuje

Rusko mrzne a trápia ho masívne výpadky tepla. Ľudia sa búria a vláda zasahuje
Peter Minárik

Mimoriadne mrazivé počasie, ktoré už od konca roka trápi celú severnú Európu postihuje aj Rusko, kde praskajú vplyvom mrazov potrubia. Čoraz viac ľudí zostáva v chladných domácnostiach a začínajú sa búriť.

Európu na prelome rokov začalo trápiť mimoriadne mrazivé počasie. Najskôr zima udrela na Škandináviu, kde vo Švédsku a v Nórsku zaznamenali teploty až pod -40 °C. Veľmi chladný vzduch sa kumuloval aj nad Ruskom a tento studený vzduch po Troch kráľoch prenikol aj nad naše územie a prináša aktuálnu sériu mrazivých dní.

Mrazivé počasie sužuje aktuálne najmä strednú Európu a Nórsko. Situácia sa zlepšuje na Ukrajine, na Pobaltí a vo Fínsku, kde ešte nedávno bolo -30 °C, no aktuálne tu majú teploty nad nulou. Vlna studeného vzduchu však naďalej zateká nad takmer celé Rusko. Ako vidieť aj na aktuálnej teplotnej mape, tak tuhé mrazy nesužujú len Sibír, ale aj európsku časť Ruska za Uralom, kde teploty klesajú pod -20 °C.

aktuálne teploty nad Európou, zdroj: infoclimat.fr
aktuálne teploty nad Európou, zdroj: infoclimat.fr

Na mrazy sú v Rusku síce zvyknutí, ale aktuálna séria mrazov je jedna z najsilnejších za uplynulé roky. Aj v Moskve namerali teploty hlboko pod -20 °C. Na moskovskom letisku Domodedovo klesli teploty na -27 °C. Mrazy spôsobujú poriadne problémy najmä v európskej časti Ruska, kde je infraštruktúra na trochu vyššej úrovni ako v iných častiach Ruska.

Praskajú potrubia. Ľudia sa búria

Problémy začali už na Nový rok, no spočiatku išlo len o menšie problémy. V meste Balašicha zostalo 26 bytových domov bez tepla, a 4. januára v Klimovsku, časti mesta Podolsk, kvôli havárii na teplárni zostalo bez tepla 173 domov, kde žije približne 21 000 ľudí. Miestni obyvatelia uviedli, že teplota v bytoch klesla len na +5 stupňov Celzia a elektrina bola poskytovaná len sporadicky.

V Podolsku bol vyhlásený režim mimoriadnej situácie „lokálneho charakteru“. Prezident Putin sa osobne ujal riešenia situácie s teplom v moskovskom regióne, informoval jeho tlačový hovorca Dmitrij Peskov. Putin nariadil ministrovi pre mimoriadne situácie Alexandrovi Kurenkovovi a spoločnosti „Rosseti“ prijať všetky možné opatrenia na obnovenie dodávky tepla a elektriny. Zároveň dal pokyn k znárodneniu zodpovednej súkromnej spoločnosti. Do väzenia umiestnili zástupcu primátora mesta, vedúceho kotolne a generálneho riaditeľa závodu, ktorý prevádzkuje kotolňu.

Situácia sa však ani po prevzatí situácie Putinom nezlepšila a problémy ďalej pribúdali. Podobné problémy s vykurovaním, elektrinou a vodou nastali v Jaroslavskom, Leningradskom a Sverdlovskom regióne, Chanty-Mansijskom autonómnom okruhu, vo Vladimire, Volgograde, Voroneži, Nachodke, Penze, Saratove a Tjumeni. V Jekaterinburgu vypadlo kúrenie vo viac ako 300 domoch, školách a materských škôlkach. V Petrohrade kvôli havárii na inžinierskych sieťach dočasne zatvorili dva nákupné centrá.

Po ruských sviatkoch sa bez dodávok tepla a elektriny ocitli aj obyvatelia dediny Selyatino, neďaleko Moskvy. Ako uvádza portál moscowtimes.ru Ľudia vyšli na ulicu a začali spaľovať všetko, čo im prišlo pod ruky. Chceli sa tak nielen ohriať, ale hustým, štipľavým dymom upozorniť zodpovedných na neudržateľnú situáciu.

Problémom je zastaraná infraštruktúra

Predseda výboru pre výstavbu a bývanie Štátnej dumy Sergej Pakhomov už skôr uviedol, že opotrebenie komunálnej infraštruktúry v Rusku, vrátane vodovodov a teplovodných potrubí, dosiahlo v polovici roku 2022 viac ako 70%. V havarijnom stave je viac ako 40%. Aj napriek tomu, že v niektorých regiónoch stále existujú azbestové teplovodné potrubia staré viac ako 90 rokov, prezident Putin uprednostňuje vojenské výdavky, ktoré v tomto roku tvoria takmer tretinu všetkých výdavkov štátneho rozpočtu.

Financovanie bývania a komunálnych služieb z federálneho rozpočtu bude v rokoch 2024-2026 znížené o viac ako polovicu, čo vyplýva z dôvodovej správy k zákonu o rozpočte, ktorú podpísal prezident.

Mrazy sa v Rusko zintenzívnia

V európskej časti Ruska by sa vo štvrtok malo prechodne otepliť a teplota sa môže dostať na 0 °C, ale od piatka sa začne opäť prudko ochladzovať. Víkend by mal do Moskvy a okolia priniesť nočné teploty, ktoré budú klesať až pod -25 °C a ani počas dňa sa nemusia dostať nad -20 °C, čo situáciu s dodávkami tepla ešte viac zhorší.

Predpovede naznačujú, že výraznejšie oteplenie sa v európskej časti Ruska očakáva až v poslednej januárovej dekáde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd