Rusko zasiahlo silné zemetrasenie. Na Ďalekom východe sa triasla zem s magnitúdou 6,6

Veronika Salayová

Ruskú Kamčatku počas noci zasiahlo veľmi silné zemetrasenie, ktoré podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra dosiahlo silu až 6,6 magnitúdy.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo v pondelok nadránom podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) Rusko v blízko východného pobrežia Kamčatky. 

Geofyzikálna služba Ruskej akadémie vied uviedla, že zemetrasenie malo silu až 6,9 magnitúdy. Epicentrum bolo blízko zálivu Avacha na juhovýchodnom pobreží polostrova Kamčatka, informoval Sputnik News.

Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 100 km, uviedla služba EMSC. V meste Petropavlovsk-Kamčatskij bolo v pondelok okolo 15.06 hod. miestneho času (03.06 hod. nášho času) cítiť silné otrasy.

Videá zdieľané na sociálnych sieťach ukazovali, že sa obrazovky počítačov v kanceláriách sa trasú a voda sa rozlieva z pohára.

Konkrétne prípady o veľkých škodách, prípadne o zraneniach zatiaľ nie sú známe. Americký systém varovania pred cunami  v tomto prípade nevydal žiadne varovanie pred cunami.

Druhé veľmi silné zemetrasenie na Kamčatke

Dnešné zemetrasenie bolo už druhým zemetrasením v regióne Kamčatka za mesiac po tom, čo 8. marca zasiahlo južné pobrežie poloostrova Kamčatka ostrasy s magnitúdou 6,1.

Zemetrasenie minulý mesiac spôsobilo dva následné otrasy do troch hodín po prvej seizmickej aktivite.

Polostrov Kamčatka, ktorý sa nachádza na ruskom Ďalekom východe, je dlhý 1250 km. Región má najvyššiu hustotu aktívnych sopiek, pričom 19 aktívnych sopiek v regióne je zaradených do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Región je veľmi náchylný na zemetrasenia, pretože leží v severovýchodnej časti seizmicky aktívnej zóny v Tichom oceáne známej ako Ohnivý kruh. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd