Rúti sa na nás poriadny MRÁZ. Čakajte teploty, ktoré tu túto zimu ešte neboli

Rúti sa na nás poriadny MRÁZ. Čakajte teploty, ktoré tu túto zimu ešte neboli
Peter Minárik

Slovensko čaká počas nasledujúceho víkendu výrazné ochladenie, ktoré na naše územie prinesie teploty, ktoré sa tento rok ešte nevyskytli. Nočné teploty budú klesať k -20 °C a denné nemusia ísť nad nulu.

Na naše územie sa rútia doslova sibírske teploty, ktoré by mali priniesť doteraz najnižšie teploty tejto zimy. Naše územie však aj zasiahne sneženie, ktoré však nakoniec nebude také výrazné, ako sa pôvodne očakávalo. Nakoniec tak snehu bude menej, no teploty budú oveľa nižšie.

Rozleje sa nad nás sibírsky vzduch

Nad Škandináviou sa totiž už nachádza veľmi chladný vzduch, ktorý prináša teploty aj pod -40 °C. Tento vzduch sa už rozlieva do susedného Poľska, no v nadchádzajúcich hodinách ho z Poľska vytlačí smerom nad východnú Európu tlaková níž, ktorá postúpi nad Nemecko a tu sa postupne vyplní.

Až následne sa okolo mohutnej tlakovej níže so stredom nad Stredomorím a zvýrazňujúcou sa tlakovou výšou so stredom nad Škandináviou začne dostávať vzduch z východnej Európy.

Ako teda vidieť na animácii, tak veľmi chladný vzduch sa najskôr zo Škandinávie dostane cez Pobaltie nad celú východnú Európu a časť z tohto studeného vzduchu sa prepadne nad západnú Európu. Až počas víkendu sa pri zmene synoptickej situácie začne nad našu oblasť dostávať studený vzduch od východu.

Situácia tak bude trošku iná v tom, že sibírsky vzduch býva oveľa suchší, keďže ide o kontinentálny vzduch, ktorý už stratil väčšinu vlhkosti. Naopak, pri prúdení od severu sa k nám zo Severného alebo z Baltského mora dostáva vlhký vzduch, ktorý sa prejavuje najmä na severe Slovenska výraznejším snežením. Sneženie sa síce očakáva, avšak prinesie len zopár centimetrov. Oveľa výraznejším fenoménom blížiaceho sa nástupu zimy budú tuhé mrazy.

Celodenné mrazy a v noci aj -20 °C

Vlna ochladenia začne na našom území v nedeľu, kedy už bude teplotne Slovensko rozdelené. Zatiaľ čo ráno bude na západe vysoko nad nulou, popoludní už bude mrznúť a ochladzovať sa bude ešte viac. Už v nedeľu poklesnú teploty na severe na -10 °C a na západe aj pod -5 °C.

minimá počas nedele
minimá počas nedele

V pondelok bude na našom území ešte chladnejšie. Teploty na severe Slovenska budú klesať k -15 °C a zaujímavé je, že na východe, či západe môžu teploty taktiež poklesnúť pod -10 °C.

minimá počas pondelka
minimá počas pondelka

Predbežne to vyzerá, že najchladnejšie bude v noci na utorok a v utorok počas dňa. Teploty na našom území poklesnú dokonca ojedinele pod -20 °C. Ešte chladnejšie bude v okolitých krajinách. V susednom Poľsku by mohli teploty klesať aj k -30 °C.

minimá počas utorka
minimá počas utorka

Pred nami sú tak veľmi studené dni. Zima na naše územie definitívne nastúpi a dobrou správou pre milovníkov zimného počasia je informácia, že tak skoro zima neodíde. Udržiavať by sa mala minimálne po väčšinu budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd