Rúti sa na nás SMRŠŤ. Kde si dať pozor na veterné počasie?

Rúti sa na nás SMRŠŤ. Kde si dať pozor na veterné počasie?
Veronika Salayová

Na Slovensku pokračuje v kinách film SMRŠŤ a okrem toho prichádza k nám aj skutočne veterné počasie. Vetrisko sa na našom území vybúri dnes popoludní a zajtra ráno. Kde si dať pozor na silný vietor?

Počasie na západnom Slovensku dnes ovplyvňuje nevýrazný studený front, ktorý so sebou prináša aj veterné počasie. Dnes sa bude vietor dvíhať najmä na juhozápadnom Slovensku, pričom veterno bude v tejto oblasti až do nočných hodín.

Vietor bude citeľne silnejší na celej Podunajskej nížine, ale aj na Záhorí, kde bude vietor dosahovať rýchlosť do 23 m/s, čo je v prepočte 80 km/h. Vietor začne naberať silu najmä v popoludňajších hodinách a lokálne môže spôsobiť aj škody menšieho rozsahu.

Hrozí, že pod vplyvom silného vetra sa môžu lámať konáre stromov a z tohto dôvodu je lepšie neparkovať svoje autá pod korunami stromov a preventívne sa odporúča aj obmedziť pobyt v parkoch a pod. 

Pozor, veterno bude aj na východe

Vietor sa postupne začne dvíhať aj na východe Slovenska, konkrétne na Východoslovenskej nížine, kde poryvy vetra budú dosahovať rýchlosť 80 km/h, lokálne aj viac. 

Veterné počasie tu treba očakávať až do nočných hodín, no v druhej polovici noci začne vietor na juhozápade slabnúť a, naopak, na juhovýchode ešte mierne zosilnie. 

Vo štvrtok sa tak na východe zobudia do poriadne veterného rána, no v priebehu štvrtku bude vietor slabnúť už aj v tejto oblasti Slovenska. Prechod nevýrazného studeného frontu na našom území odoznie a s ním aj veterné počasie.

V kinách to bude hotová SMRŠŤ

„Veterno“ a poriadne dramaticky však bude v týchto dňoch v našich kinách, kde sa premieta film SMRŠŤ. Film natočený podľa knihy úspešného slovenského spisovateľa Jozefa Kariku reflektuje tematiku nebezpečného halného vetra vo Vysokých Tatrách. Halný vietor je špecifický typ padavého vetra, ktorý sa vyskytuje na pohraničí Poľska a Slovenska v oblasti našich hôr. Okrem toho, že má ničivú silu, pod Tatrami o ňom kolujú temné legendy. 

Film s veľavravným názvom SMRŠŤ je od 4. apríla v slovenských kinách, preto ho nezmeškajte! V hlavných úlohách sa predstavia dve obľúbené tváre česko-slovenskej hereckej scény – Tomáš Maštalír a Anna Geislerová. 

Zapojte sa do súťaže

Slovenský film Smršť si môžete už od dnes vychutnať aj v slovenských kinách a naviac môžete vyhrať zaujímavé predmety k filmu smršť.

Vyhrať môžete pršiplášte alebo knihu. Stačí sa len zapojiť do našej SÚŤAŽE tu >>>

Zapojiť môžete aj do našej instagramovej súťaže TU o dve vstupenky do kina na tento film.

Kompletné pravidlá webovej súťaže o merch

Kompletné pravidlá instagramovej súťaže o lístky do kina

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd