Rúti sa na nás veľký nefunkčný satelit. Nikto presne nevie, kam dopadne

Rúti sa na nás veľký nefunkčný satelit. Nikto presne nevie, kam dopadne
Veronika Sádovská

Vo februári vstúpi do zemskej atmosféry veľký nefunkčný európsky satelit ERS-2. Keďže satelit nie je možné riadiť, nie je možné predpovedať, kde sa to stane.

V apríli 1995 bola na obežnú dráhu Zeme vypustená družica na diaľkové snímanie European Remote Sensing 2 (ERS-2) Európskej vesmírnej agentúry. Počas 16 rokov poskytovala údaje o povrchoch pevniny, oceánoch, ľadovej pokrývke, rýchlosti a smere vetra a monitorovala prírodné katastrofy ako zemetrasenia a záplavy, hoci jej počiatočná misia mala trvať len tri roky.

ERS-2 ukončila svoju činnosť 5. septembra 2011. Zníženie jeho výšky z približne 785 kilometrov na 573 km trvalo do 6. júla 2021. Tento manéver mal minimalizovať riziko kolízie nefunkčného satelitu s inými zariadeniami.

 

 

Vstup do atmosféry

Teraz nadišiel čas, aby ERS-2 opustila vesmír nad Zemou. ESA predpovedá, že družica opäť vstúpi do zemskej atmosféry 19. februára. Toto je približný dátum s odchýlkou ​​2,8 dňa. V prípade nefunkčných satelitov, bez paliva, je čas opätovného vstupu do atmosféry do značnej miery závislý od slnečnej aktivity.

Podľa vedcov ESA je vysoká pravdepodobnosť, že k vstupu do atmosféry dôjde nad oceánom, pretože voda pokrýva asi 70 % povrchu našej planéty. Satelit sa rozpadne vo výške približne 80 kilometrov nad Zemou. Potom zhorí v atmosfére, ale jeho kúsky môžu spadnúť na Zem.

Nemal by nikoho zraniť

Satelit pri štarte vážil 2 516 kilogramov. Teraz je jeho hmotnosť bez paliva približne 2294 kg. Európska vesmírna agentúra uviedla, že je nepravdepodobné, že by niektorý z výsledných vesmírnych odpadkov niekoho zranil.

 

 

„Toto riziko je menšie ako 1 zo 100 miliárd,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Problémov s odpadom pribúda 

Len koncom júla svet vydesila správa o čínskej rakete Long March 5B, ktorá nekontrolovateľne spadla na Zem. Našťastie sa nikomu nič nestalo, pretože vesmírny odpad spadol do Indického oceánu neďaleko Filipín. 

Európska vesmírna agentúra ale začala riešiť problém s vesmírnym odpadom, ktorého je aktuálne na našej obežnej dráhe veľmi veľké množstvo. Až také, že začína spôsobovať problémy a kolízie s funkčnými satelitmi. Budeme musieť za sebou začať upratovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd