„Rýchla“ móda je veľký problém: Na afrických plážach sa kopia haldy starého oblečenia

Veronika Salayová

Máte radi tzv. „rýchlu“ módu? V súčasnosti tento trend predstavuje obrovskú ekologickú záťaž pre náš svet. Nechcené oblečenie je popri plastoch a starých pneumatikách problémom, ktorej efektívne riešenie je v nedohľadne. 

Trend tzv. rýchlej módy spôsobili, že dary oblečenia sa dostali na pláž v Akkre v Ghane, kde v mori skončila obrovská hora nechceného oblečenia.

Haldy oblečenia sa nakopili na západoafrickej pláži a táto gigantická zbierka oblečenia je mrazivým ukazovateľom skutočnej ceny „rýchlej módy“.

Mnohí Európania podľahli rýchlej móde, pričom niektorí si to ani neuvedomujú. Lacné oblečenie je často aj nekvalitné a vydrží nám maximálne jednu sezónu.

Problémom je aj rýchlo sa meniace trendy, pri ktorých najmä mladí ľudia nakupujú kúsky podľa aktuálnych módnych preferencií a keď vyjdú z módy, jednoducho sa takéto oblečenie vyhodí alebo daruje do zbierky. 

Milióny kusov oblečenia týždenne

Oblečenie sa s dobrým úmyslom posiela do Afriky pre pomoc chudobným ľuďom, pravda je však taká, že oblečenie je často zničené, špinavé a jednoducho je to toľko, že ľudia oň nemajú záujem.

Takéto kúsky končia aj takto, ako je to aj v tomto v prípade. Na plážach v Jamestowne a Akkra, kde sa každý týždeň posiela približne 15 miliónov položiek z celého sveta.

Foto: AlertaGeo
Foto: AlertaGeo

Mesto má veľký trh s použitým oblečením, ale veľké množstvo darov je prakticky bezcenných, keďže asi 40 % z nich sa okamžite vyhodí a končia na týchto obrovských skládkach pri mori.

Najnovšie zábery obrovskej hromady oblečenia posiate plážami Ghany nastavujú svetu zrkadlo − znečistenie, ktoré spôsobuje našu závislosti na lacnom a jednorazovom oblečení. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd