S búrkami a zrážkami dnes padá aj SAHARSKÝ PRACH

S búrkami a zrážkami dnes padá aj SAHARSKÝ PRACH
Ema Bazhaykin

Po víkendových búrkach sme sa tešili z toho, že vzduch sa konečne vyčistil od saharského prachu. Nie však nadlho. Stred týždňa prináša nielen búrky, ale aj ďalšie zrážky so saharským prachom.

Ak ste si po víkendových búrkach pri pohľade na jasnú oblohu povedali, že je ten správny čas umyť auto či okná od saharského prachu, veľmi vás nepotešíme. Robili ste to zbytočne.

Dnešné počasie prinesie po príjemných letných dňoch s jasnou oblohou vlnu búrok prakticky na celé naše územie, a so zrážkami bude padať aj saharský prach.

V týchto dňoch nás ovplyvňuje vlhký a teplý vzduch prúdiaci z juhu. Práve v Stredomorí sa nachádza veľké množstvo saharského prachu, ktorý sa tak opäť raz dostane aj k nám.

 

Dnes čakajte búrky aj prívalové zrážky

Dnes nás pod vplyvom teplého a vlhkého vzduchu od juhu čakajú búrky, ktoré sa už začali prejavovať v ranných hodinách na juhozápade Slovenska.

Nad Maďarskom sa v noci sformoval búrkový systém, ktorý postupuje ďalej na sever a aktuálne ovplyvňuje počasie na juhozápade a západe Slovenska. Aj keď búrky by v týchto oblastiach mali doobeda slabnúť, počítať by sme mali s ďalšími už popoludní, a to na celom území Slovenska, predovšetkým v oblasti hôr.

Najsilnejšie búrky by sme mali zaznamenávať medzi 15:00 až 20:00. Búrky budú sprevádzané prívalovými zrážkami a v jadrách búrok aj s možnými krúpami.

 

So zrážkami sa opäť vráti saharský prach

Do našej oblasti sa dostáva od juhu nielen teplý vzduch a vlhkosť, čomu dopomáha aj prítomnosť tlakovej níže v oblasti Balkánu, ale aj saharský prach, ktorý sa práve nachádza v Stredomorí. 

Mokré usadzovanie saharského prachu 26.6.2024
Mokré usadzovanie saharského prachu 26.6.2024, zdroj: Forecast.uoa.gr

So zrážkami tak dnes na naše územie bude opäť padať aj saharský prach, najväčšia koncentrácia sa očakáva na juhu stredného Slovenska.

Čiastočky prachu zostanú v ovzduší aj v najbližších dňoch. Ďalšia výraznejšia vlna saharského prachu by k nám mala doraziť v prvý júlový týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd