S lesnými požiarmi v Grécku bude bojovať aj 240 hasičov zo zahraničia

Dominik Cenkner

Grécke hasičské tímy tento rok posilní 240 hasičov z Bulharska, Malty, Moldavska a Rumunska. V krajine budú pôsobiť od júla do polovice septembra, keď je sezóna lesných požiarov najintenzívnejšia, informuje o tom TASR.

Prvý hasičský tím z Bulharska už dorazil do mesta Thessaloniki na severe Grécka. Ďalších 15 hasičov z Malty dorazí v polovici júla, základňu bude mať na juhu krajiny, uviedlo grécke ministerstvo civilnej ochrany.

Grécko počas suchých a horúcich letných mesiacov sužuje množstvo lesných požiarov. Počas 24 hodín od poludnia v pondelok do poludnia v utorok vypuklo v krajine 36 nových požiarov, väčšinu sa však podarilo uhasiť už v počiatočných štádiách horenia, uviedol grécky hasičský zbor.

 

Dva rozsiahle lesné požiare si v pondelok vynútili evakuáciu množstva ľudí z hotelov a domov na ostrovoch Kos a Chios na východe Egejského mora. Pri požiaroch utrpeli zranenia štyria hasiči a jeden dobrovoľník. Na ostrove Chios bol za údajné založenie požiaru zatknutý muž a bola mu uložená pokuta vo výške 8000 eur.

S lesnými požiarmi bojovalo Grécko aj pred rokom

Suché a horúce počasie so silným vetrom minulý mesiac prispeli k šíreniu lesných požiarov v Grécku aj Turecku. Tohtoročná sezóna bude podľa očakávaní veľmi intenzívna, pretože zima bola mierna a suchá.

 

Rozsiahle požiare si minulý rok v Grécku vyžiadali viac než 20 obetí. Na pomoc boli vyslaní aj hasiči zo Slovenska. Tí na mieste zotrvali niekoľko dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd