Saharský piesok mieri nad Európu. Zasiahne aj Slovensko

Saharský piesok mieri nad Európu. Zasiahne aj Slovensko
Veronika Sádovská

Mohutný oblak piesočného prachu sa momentálne nachádza nad Kanárskymi ostrovmi. V silnom juhozápadnom prúdení sa v nadchádzajúcich dňoch dostane aj nad Európu.

Mohutný oblak saharského piesočného piesku sa v týchto dňoch nachádza nad Altantikom západne od Afriky. V najbližšej dobe by mal v zosilujúcom juhozápadnom prúdení zasiahnuť aj veľkú časť Európy.

Silný vietor v minulých týždňoch rozvíril obrovské množstvo piesočného prachu nad západnými oblasťami Sahary. Piesočný prach pozostáva z drobných piesočných častíc a ich úlomkov a vďaka svojej nízkej hustote môže v atmosfére stúpať až 10 kilometrov vysoko, kde potom podlieha vplyvu silných vzdušných prúdov, ktoré ho môžu transportovať aj tisíce kilometrov ďaleko.

V uplynulých dňoch sa obrovský oblak piesočného prachu presunul do atmosféry západne od pobrežia Afriky a už stihol ovplyvniť súostrovie Kapverdy, kde spôsobil zhoršenú viditeľnosť a znečistenie ovzdušia.

Oblak púštneho prachu sa má v najbližších dňoch pohybovať severným až severovýchodným smerom, silné juhozápadné prúdenie pritom piesočný prach postupne presunie cez Kanárske ostrovy až nad Európu. Najviac zasiahnuté majú byť oblasti Veľkej Británie a Nórska. Stredná Európa bude zasiahnutá len okrajovo.

Ako spoznať prítomnosť piesočného prachu v atmosfére

V rámci centrálnej časti Európy bude v tomto prípade zasiahnutý najmä sever Nemecka. Vyššia koncentrácia prachových častíc v atmosfére sa prejavuje mliečnym zákalom oblohy a nezvyčajne farebnými západmi a východmi slnka.

Nad naše územie sa dostane len malá časť Saharského piesku, ktorú voľným okom takmer nespozorujeme.

Pokiaľ koncentrácie piesočného prachu ďalej stúpajú, všimneme si to pravdepodobne aj na zemskom povrchu. Vonkajšie povrchy postupne pokrýva tenká vrstvička prachu, nielen obloha, ale aj ovzdušie je viditeľne zakalené a západy slnka sú výrazne farebné.

Môže sa vyskytnúť aj farebný dážď alebo farebné sneženie, kedy jednotlivé dažďové kvapky alebo snehové vločky do seba z ovzdušia priberajú prachové častice, ktoré im prepožičiavajú netradičné sfarbenie.

A pretože piesočný prach je stále prach, nerobia jeho zvýšené koncentrácie v ovzduší dobre nášmu zdraviu. V prípade, že zvýšené koncentrácie piesočného prachu v ovzduší pretrvávajú dlhšiu dobu, odporúča sa obmedzovať pohyb vonku a vetranie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd