Saharský prach nad Slovenskom ovplyvnil aj pozorovanie žiarivej kométy

Saharský prach nad Slovenskom ovplyvnil aj pozorovanie žiarivej kométy
Dominik Cenkner

Záver marca a začiatok apríla k nám na Slovensko prinieslo veľké množstvo saharského prachu. Ten zhoršil kvalitu ovzdušia a rovnako tak ovplyvňoval denné teploty. Zaujímavý však bol aj pre astrofotografov, ktorým bránil pri pozorovaní aj žiarivej kométy.

Kométa 12P/Pons-Brooks v posledných týždňoch púta pozornosť na nočnej oblohe. Práve v týchto dňoch je najjasnejšia.

Kvôli veľmi nízkej výške nad obzorom však za súmraku nie je ideálne viditeľná. Aktuálne prelietava súhvezdím Barana.

A práve tu sa schýli k najfotogenickejšiemu pozeraniu: kométa v stredu 10. apríla vo večerných hodinách na oblohe preletí blízko Mesiaca, planéty Jupiter a planéty Urán. Toto bude zrejme najlákavejšia príležitosť pre astrofotografov.

Tí sa snažia zhotoviť čo najlepšie snímky. V posledných dňoch im v tom bránil aj saharský prach nad Slovenskom.

Saharský prach na Slovensku

Optická hrúbka a objemová koncentrácia aerosólov dosiahli počas veľkonočnej epizódy saharského prachu rekordné hodnoty. Aj vďaka tomu sa tohtoročná Veľká noc zapíše do histórie.

Množstvo saharského prachu nad naším územím bolo tak výrazné, že dokonca ovplyvnilo aj pozorovanie kométy 12P/Pons-Brooks. Dokazuje to aj záber od pána Jána Gajdoša z Belej nad Cirochou.

Ten sa žiarivú kométu rozhodol zachytiť v sobotu 30. marca. Ako informoval na sociálnej sieti, z celého pozorovania bolo použiteľných „sotva 11 minút dát.“ 

Kométa 12P/Pons-Brooks v závoji saharského prachu
Kométa 12P/Pons-Brooks v závoji saharského prachu, Ján Gajdoš

Viac o kométe 12P/Pons-Brooks

Kométu 12P/Pons-Brooks objavil francúzsky astronóm Jean-Louis Pons 12. júla 1812. Neskôr ju v roku 1883 nezávisle od seba znovu objavil William Robert Brooks. Kométa má obežnú dobu 71 rokov a naposledy sa k Zemi priblížila v roku 1953.

Má priemer jadra asi 30 kilometrov, čo z nej robí jednu z najväčších známych komét. Predpokladá sa, že je materským telesom meteorického roja K-Drakonidy.

Podľa záznamov ju pozorovali už v roku 1385, a to v Číne a Európe. V roku 1910 sa priblížila k Zemi na vzdialenosť len 0,4 astronomických jednotiek.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť aj vy

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite. Napr. to, ako to so saharským prachom vyzeralo u vás.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Júlia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd