Salvádor prijal bitcoin za zákonné platidlo. Ťažiť ho chce s pomocou sopiek

Dominik Cenkner

Stredoamerický štát Salvádor je prvou krajinou sveta, v ktorej sa najznámejšia kryptomena - bitcoin, stala zákonným platidlom. Ťažiť ju však chcú zaujímavým spôsobom.

Salvádor je o niečo väčší ako Slovensko, žije v ňom okolo 6,5 milióna obyvateľov. Pýšiť sa však môže takýmto prvenstvom.

Návrh prezidenta Nayiba Bukeleho, prijať bitcoin za zákonné platidlo, prijal parlament len v týchto dňoch. Za bolo 62 poslancov z 84. Zákon vstúpi do platnosti za 90 dní.

Kým jedna skupina ľudí toto rozhodnutie víta, iná je zásadne proti. Ozývajú sa totiž hlasy, že ťažba takýchto kryptomien spotrebováva značné množstvo energie.

To má tak negatívne dopady na ekológiu. Aj svetoznámy šéf automobilky Tesla, Elon Musk, zmenil svoje rozhodnutie prijímať v spoločnosti platby v bitcoinoch.

Salvádorský prezident však na sociálnu sieť Twitter napísal, že jeho krajina skúma možnosti ťažiť bitcion s využitím obnoviteľnej energie zo salvádorských sopiek. V akej fáze tieto možnosti sú, nespresnil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd