Sardíniu zaplavil húf kobyliek. Poľnohospodári bijú na poplach

Dominik Cenkner

Poľnohospodári na juhu Európy musia riešiť jeden problém za druhým. Okrem sucha robia problémy aj kobylky. Tie v húfoch doslova zaútočili na Sardíniu.

Starostovia v oblasti okolo mesta Nuoro, ktoré je najviac postihnutá mimoriadnou situáciou v súvislosti s kobylkami, žiadajú sardínsku regionálnu vládu, aby zintenzívnila operácie na boj proti škodcom. 

Chcú tak zachrániť tisíce hektárov pôdy, a to už piaty rok po sebe. S dezinsekciou, ktorou chcú zastaviť „útoky“ kobyliek, pritom začali už 21. marca. 

Kobylky sa totiž z vajíčok liahnu práve v tomto období. Vzhľadom na vysoké teploty v niektorých oblastiach sa ich počty počítajú v tisícoch. 

Už teraz sa vie, koľko hektárov pôdy zostalo poškodených

„Tento rok vieme, že plocha postihnutá kobylkami je asi 25 tisíc hektárov,“ uviedol Marcello Onorato, riaditeľ služby Rozvoj a udržateľnosť poľnohospodárskych činností regionálnej agentúry Laore, ktorá je zodpovedná za plán boja proti kobylkám.

„Na monitorovanie územia sme nasadili 100 ľudí a objavili sme oblasti, kde sa kobylky pôsobivo zahniezdili. Napríklad v oblasti Orani je úplne napadnutých 500 hektárov a v oblasti Noragugume 300 hektárov. V oboch prípadoch ide o opustenú pôdu, na ktorej vykonávame ošetrenie. Podnikáme kroky, ale je potrebná trpezlivosť.“

„Dobre vieme, že rok čo rok," vysvetľuje Franco Saba, starosta obce Ottana, „je situácia s inváziou kobyliek vždy horšia, pretože sa množia exponenciálne. Možno sa opäť podcenil rozsah problému. Podľa mojich informácií bolo od 21. marca doteraz vykonaných približne 2 000 zásahov. V tomto krátkom čase, ktorý zostáva, by sa mali zintenzívniť a posilniť tímy v teréne.“

Riešením by bolo zoranie pôdy na jeseň

Alessandro Serra, riaditeľ spoločnosti Coldiretti Nuoro-Ogliastra, pripomína, že „od roku 2019 obchodné združenie vyzýva na zoranie pôdy na začiatku jesene, čo by mohlo byť užitočné na zastavenie invázie. Na povrch by sa tak dostali ootéky, teda vajíčkové schránky, ktoré obsahujú vajíčka kobyliek“.

„Problém bol podcenený, pretože sa nebrali do úvahy početné sťažnosti, ktoré sme podali za posledných päť rokov,“ dodáva Serra. „Teraz, keď už nemôžeme orať, je jediným riešením georeferencovať plochy, pracovať s vhodným vybavením 24 hodín denne, posilniť tímy a zintenzívniť zásahy proti škodcom.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd