Satelit ERS-2 dopadol na Zem. Poznáme oblasť, kde vstúpil do atmosféry

Satelit ERS-2 dopadol na Zem. Poznáme oblasť, kde vstúpil do atmosféry
Veronika Sádovská

ERS-2, pozorovacia družica vypustená do vesmíru pred takmer 30 rokmi, v stredu opäť vstúpila do zemskej atmosféry, oznámila Európska vesmírna agentúra (ESA). Objekt bol na obežnej dráhe viac ako hodinu predtým, ako sa objavil nad severným Tichým oceánom.

Keď bol vypustený v apríli 1995, ERS-2 bol najpokročilejším satelitom na pozorovanie Zeme, aký bol kedy v Európe vyvinutý. Spolu so sesterským modelom ERS-1 zhromaždil cenné údaje o povrchoch pevniny, oceánov a polárnych čiapok a monitoroval prírodné katastrofy, ako sú záplavy a zemetrasenia.

V roku 2011 sa Európska vesmírna agentúra rozhodla misiu ukončiť. Bola vykonaná séria manévrov, ktoré znížili nadmorskú výšku satelitu a prepli ho do pasívneho stavu.

 

Európska vesmírna agentúra (ESA) potvrdila opätovný vstup satelitu ERS-2 do atmosféry. „Máme potvrdený opätovný vstup do atmosféry ERS-2 o 17:17 UTC (18:17 SEČ) +/- 1 minútu nad severným Tichým oceánom medzi Aljaškou a Havajom,“ napísala ESA v príspevku na X.

Satelit vstúpil do atmosféry nad Tichým oceánom

V stredu sa teda dvojtonový objekt opäť vrátil do zemskej atmosféry a zotrval na nej asi hodinu, kým sa úplne rozpadol.

Približná poloha vstupu satelitu do atmosféry Zeme
Približná poloha vstupu satelitu do atmosféry Zeme, Google

Predtým ESA informovala, že drvivá väčšina satelitu zhorí v zemskej atmosfére a najväčší fragment objektu, ktorý by sa mohol dostať na povrch našej planéty, by nemal vážiť viac ako 52 kilogramov.

Predtým, ako ERS-2 vstúpil do zemskej atmosféry, bol vtedy nad Tichým oceánom a smeroval k Point Nemo. To je oblasť v južnom Tichom oceáne, ktorá je najďalej od akejkoľvek pevniny na Zemi. Toto miesto je označované aj ako cintorín vesmírnych lodí. Podľa odhadov tam od 70. rokov 20. storočia spadlo cez 260 vesmírnych objektov.

Asi o pol hodiny neskôr objekt prešiel cez južný pól a potom zamieril k východnému pobrežiu Afriky. Prvou krajinou, ktorú navštívil, bol Mozambik. ERS-2 potom prekročil Zambiu, Malawi, Tanzániu, Burundi a Rwandu.

 

Po odchode z Afriky ERS-2 po 18. hodine sa presunul ponad Európu, Grónsko a Severnú Ameriku, než sa vrátil do Tichého oceánu a Antarktídy a potom zamieril do západnej Afriky, kde sa jeho pozorovania skončili.

Satelit ERS-2 mal odhadovanú hmotnosť 2 294 kg po vyčerpaní paliva, čo je podobná veľkosti ako iný vesmírny odpad, ktorý sa vracia do zemskej atmosféry každý týždeň. Asi 80 km nad zemským povrchom sa očakávalo, že satelit sa začne rozpadať a väčšina fragmentov zhorí v atmosfére.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd