Satelitné snímky ukazujú topenie ľadu po najteplejšom dni v Antarktíde

Ľubomír Franko

Týždeň trvajúca vlna horúčav sa podpísala na výraznom topení ľadovcov v južnej časti Antarktídy. Satelitné snímky z NASA ukazujú závratnú rýchlosť procesu. 

Začiatkom februára boli na Antarktíde namerané rekordne vysoké teploty. 9. februára namerali po prvýkrát na kontinente viac ako +20 °C, kedy sa teplota na ostrove Seymour vyšplhala až na +20,75 °C. Podobne vysoké teploty tam namerali aj 6. februára, kedy na argentínskej výskumnej stanici Esperanza vystúpila teplota na +18,3 °C.

Takto vysoké teploty sa ihneď prejavili roztápaním ľadovcov. Satelitné snímky NASA zachytili tento proces na ostrove Eagle Island. Podľa meraní z družíc sa z ľadovca o rozlohe 1,5 kilometra štvorcového roztopilo počas vlny horúčav 106 výškových milimetrov.

zdroj: NASA Earth Observatory
zdroj: NASA Earth Observatory

To predstavuje asi 20% snehu, ktorý tam priemerne spadne za jednu zimnú sezónu. Celá táto masa sa roztopila len za 5 dní, od 6. do 11. februára. 

Teploty v oblasti dlhšiu dobu dosahovali kladné hodnoty a počas dňa sa tam šplhali aj nad +10 °C. Dáta na mape nižšie pochádzajú z modelu Goddard Earth Observing System (GEOS) a ukazujú teploty vo výške dvoch metrov nad zemou počas 9. februára.

Teploty dosahovali až do +10 °C, zdroj: NASA Earth Observatory, GEOS
Teploty dosahovali až do +10 °C, zdroj: NASA Earth Observatory, GEOS

Vlna horúčav, ktorá spôsobila masívne topenie ľadu vo februári bola podľa NASA treťou veľkou v tejto zimnej sezóne. Pokiaľ by sme sa pozreli na túto udalosť ako samostatnú, nebola by pre danú oblasť ničím špeciálna. Problémom ale je, že takéto udalosti sa stávajú čoraz častejšie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd