Saudskú Arábiu sužujú záplavy. V mnohých regiónoch platia výstrahy najvyššieho stupňa

Zuzana Macháčová

Saudská Arábia čelí ďalšej vlne prívalových povodní. Voda zaplavila ulice mnohých miest vrátane Mekky, Mediny a Džiddy. Školy a univerzity prešli na diaľkové vyučovanie. V mnohých regiónoch platia výstrahy najvyššieho stupňa.

Západná Saudská Arábia od konca decembra čelí prívalovým dažďom, ktoré so sebou prinášajú obrovské záplavy. Miestne médiá informovali, že ulice mnohých miest zaplavila voda. Zložitá  situácia bola v druhom najväčšom meste krajiny v Džidde.

Korytá riek v západnej časti krajiny sa vylievajú. Rieka Wadi Al-Aqiq, ktorej údolie je väčšinu roka suché, je po dažďoch blízko k tomu, aby sa vyliala z brehov.

Zlé poveternostné podmienky spôsobili minulý týždeň vážne meškania letov do Džiddy. Školy a univerzity v regióne prešli na diaľkové vyučovanie. 

Výstraha pred silným dažďom

Jeden z obyvateľov Džiddy pre portál The National uviedol: „Moje auto, ktoré bolo zaparkované vonku, bolo úplne zaplavené. Nevyjdeme von, kým sa nezlepší počasie."

Niektoré časti Džiddy sú stále pod vodou. Avšak mestské úrady sa snažia dostať situáciu čo najrýchlejšie pod kontrolu. Záchranné služby ubezpečili obyvateľov, že pracujú nepretržite, aby zabezpečili bezpečný návrat ľudí domov. 

Jeden z obyvateľov uvádza: „V nedeľu som bol v nákupnom centre, ale zrazu sa všetky obchody začali zatvárať kvôli počasiu okolo 19:00. Prepadla ma panika. Čakal som dve hodiny, kým prišla pomoc."

Podľa Národného meteorologického centra Saudskej Arábie (NCM) platila na väčšine územia krajiny v stredu výstraha pred silným dažďom. Najvyšší stupeň varovania platí pre západné pobrežie a severovýchod krajiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd