Seizmická aktivita na Islande klesá. Riziko veľkej erupcie je síce menšie, no stále trvá

Seizmická aktivita na Islande klesá. Riziko veľkej erupcie je síce menšie, no stále trvá
Veronika Salayová

Islandskí vulkanológovia uviedli, že oblasťou naďalej otriasajú stovky zemetrasení za deň, no seizmická aktivita postupne klesá. Pravdepodobnosť hroziacej erupcie sopky sa mierne znižuje, no ešte stále pretrváva riziko, že k erupcii predsa len v blízkej budúcnosti dôjde. 

Začiatkom novembra bola oblasť na Islande v lokalite rybárskeho mestečka Grindavík uvedená do stavu najvyššej pohotovosti po tom, čo podzemné rieky magmy a zemetrasenia naznačovali, že erupcia sopky je na spadnutie.

K erupcii doteraz nedošlo, hoci magma sa nachádza tesne pod zemských povrchom a v ohrozenej oblasti je množstvo trhlín. Islandský meteorologický úrad každé ráno informuje o zemetraseniach v celej krajine, vrátane nepokojov pri Grindavíku.

Hrozba erupcie naďalej trvá

Seizmická aktivita v tejto lokalite mierne klesá, napríklad počas včerajšieho dňa bolo zaznamenaných približne 300 menších zemetrasení. Najsilnejšie zemetrasenie za posledných 48 hodín bolo namerané s magnitúdou 3,5 a bolo vo Vatnafjoll dnes ráno.

Vulkanológovia dokonca aj uviedli, kde je najpravdepodobnejšie miesto erupcie. Erupcia sa podľa odborníkov stále považuje za možnú, keďže prílev magmy pokračuje, pričom dodáva, že najvyššia pravdepodobnosť erupcie je v strednej časti hrádze medzi Hagafell a Sýlingarfell.

Podľa nich údaje GPS a satelitné snímky ukazujú, že zdvihnutie zemského povrchu pokračuje v oblasti Svartseng, ktorá sa nachádza vedľa atrakcie Modrá lagúna, asi 4 km severne od Grindavíku.

Islandský meteorologický úrad vykonáva ďalšie testy pri magmatickej hrádzi, ktorá sa vytvorila 10. novembra, čo viedlo k evakuácii mesta Grindavík. Zistili, že hrádza vo svojej hĺbke môže byť širšia, než sa pôvodne odhadovalo.

To znamená, že magme bude trvať dlhšie, kým stuhne, čo sa môže počítať až na mesiace, a preto bude hrozba erupcie taktiež trvať dlhšie. Toto je zlá správa najmä pre evakuovaných obyvateľov Grindavíku, ktorí sa stále nemôžu vrátiť do svojich domovov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd