Seizmický roj v Kalifornii. Počas víkendu zaznamenali 600 zemetrasení

Veronika Salayová

Počas víkendu sa v južnej časti Kalifornie objavil seizmický roj, počas ktorého seizmografy zaznamenali viac ako 600 zemetrasení. Najsilnejšie dosiahlo magnitúdu 5,3. 

Tento víkend bolo vo vidieckej oblasti v oblasti okolo jazera Salton sea v južnej Kalifornii zaregistrovaných viac ako 600 zemetrasení.

Otrasy sa podľa mapy USGS sústredili blízko Calipatria v hĺbke 4 km, asi 50 kilometrov severne od hraníc s Mexikom.

Väčšina zemetrasení na juhu Kalifornie bola slabšia. Geofyzik Randy Baldwin uviedol, že v oblasti sa od soboty do nedele tesne pred východom slnka vyskytlo 603 otrasov s magnitúdou najmenej 1.

Zemetrasenia boli aj silnejšie

V oblasti sa však objavilo aj niekoľko silnejších otrasov. Najsilnejšie zemetrasenie dosiahlo silu 5,3 magnitúdy a ďalšie tri zemetrasenia boli s magnitúdou vyššiou ako 4.

Táto oblasť, našťastie, nie je husto osídlená a silnejšie zemetrasenia nespôsobili žiadne vážne škody.

Oblasť okolo Saltonského jazera je však známa tým, že sa „rojila“ aj v minulosti, uviedol v sobotu pre CNN seizmológ USGS Paul Caruso.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd