Senica vyhlásila po búrkach mimoriadny stav. Voda zaplavila ulice aj polia

Senica vyhlásila po búrkach mimoriadny stav. Voda zaplavila ulice aj polia
Veronika Salayová

V Senici po včerajších veľmi intenzívnych búrkach s krupobitím vyhlásili mimoriadny stav. Mesto na Záhorí vytopilo a pod vodou sa ocitli viaceré ulice, záhrady aj okolité polia.

Búrka s krúpami sa Senicou prehnala včera okolo 16.30 hod. a bola natoľko silná, že v mestskej časti Senice Kunov museli zasahovať viaceré zložky.

Od 17.30 hod. mesto Senica vyhlásilo mimoriadny stav pre túto lokalitu až do odvolania, informovala pre TASR hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Silný dážď zaplavil viaceré miestne cesty, dvory a záhrady rodinných domov a zaplavený bol aj jeden z domov v Kunove. Na mieste zasahovali profesionálni aj dobrovoľní hasiči mesta a Mestská polícia Senica, ktorá odkláňala dopravu.

Majiteľka nechcela opustiť svoj dom

Zaplavený dom sa v Senici stal neobývaným a majiteľka domu, staršej pani, bolo ponúknuté, aby svoj dom opustila, no ona túto možnosť odmietla. 

„Najväčšie škody spôsobili nánosy bahna v prípade jedného rodinného domu. Jeho majiteľka je staršia pani, ponúkali sme jej náhradné ubytovanie, pretože ako mesto sme na tento účel zriadili tzv. krízový byt. Pani však túto možnosť odmietla, sme v kontakte aj s jej príbuznými, ktorých sme informovali o situácii,“ uviedol pre TASR zástupca primátora Filip Lackovič.

Lokalita náchylná na povodne

Táto mestská časť je z pohľadu ohrozenia prívalovými dažďami vzhľadom na geografickú polohu pomerne exponovaná, informuje slovenská agentúra.

„Mesto v minulosti investovalo do vybudovania protipovodňovej nádrže pri individuálnej bytovej výstavbe v Kunove. Rovnako aj do výstavby suchých poldrov v časti Strelnica a tiež do vybudovania hrablice na zachytávanie hrubých nečistôt, ktoré by spôsobili upchatie kanalizácie. Aj vďaka týmto opatreniam a priebežnej údržbe neboli škody po záplavách tak výrazné,“ doplnila pre TASR hovorkyňa mesta.

Dnešné búrky by už krajný západ nemali zasiahnuť v takej sile, ako to bolo včera. Búrky sa dnes presunú najmä na stredné a východné Slovensku, kde môžu aj dnes priniesť nebezpečné sprievodné javy ako prívalový dážď či krupobitie. 

Situáciu naďalej pozorne sledujeme v našom ONLINE prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd