Séria piesočných búrok výrazne zhoršila kvalitu ovzdušia. Kde dýchali ľudia najhorší vzduch na svete?

Séria piesočných búrok výrazne zhoršila kvalitu ovzdušia. Kde dýchali ľudia najhorší vzduch na svete?
Zuzana Macháčová

V stredu zasiahli mnohé regióny Číny piesočné búrky. Piesok a prach obmedzili viditeľnosť a výrazne sa zhoršila aj kvalita ovzdušia.

V stredu sa severnou Čínou prehnala séria prachových búrok. Vzhľadom na zlé poveternostné podmienky vydalo Ústredné meteorologické observatórium od stredy do štvrtkového rána výstrahu.

Meteorológovia varovali pred zlou viditeľnosťou a sťaženými podmienkami na cestách. Dodali, že piesočné búrky sa budú postupne presúvať na juh a potom zoslabnú.

Najhorší vzduch na svete

Husté piesočné búrky zasiahli aj Peking. Obyvatelia čínskeho hlavného mesta rozprávali, že cítili zápach prachu. Taktiež dodali, že sa im piesok usadzoval na oblečení.

Jeden z obyvateľov pre agentúru Reuters povedal: „Keď som dnes vyšiel von, videl som len hustý prach. Vyzerá to veľmi vážne."

Piesočná búrka nad Pekingom, zdroj: Reuters
Piesočná búrka nad Pekingom, zdroj: Reuters

Peking v stredu zaznamenal výrazný nárast znečistenia. Podľa webovej stránky IQAir bol index znečistenia ovzdušia v meste 1 010, čo je najvyššia hodnota na svete. Pre porovnanie, v druhom najznečistenejšom meste Dillí v Indii je to 183.

Priemerná koncentrácia PM10 v Pekingu bola 1113,5 mikrogramu na m3, zatiaľ čo PM2,5 bola 184 µg/m³. Veľmi zlú kvalitu ovzdušia zaznamenalo aj pekinské centrum, ktoré monitoruje životné prostredia. Centrum informovalo, že koncentrácie znečisťujúcich látok prekročili škálu monitorovacích ukazovateľov.

Púšť a odlesňovanie

Severná Čína čelí v marci až apríli pravidelným piesočným búrkam. Prach sa sem dostáva z púšte Gobi, ktorá je na severe krajiny. Tento jav sa s pokračujúcim odlesňovaním stále viac zintenzívňuje.

V Číne platí štvorstupňový systém varovania pred nebezpečnými poveternostnými podmienkami. Červená výstraha znamená najvážnejšie varovanie. Ďalšie stupne sú označené oranžovou, žltou a modrou farbou. Výstraha pred piesočnou búrkou mala druhý, žltý stupeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd