Šesť miliónov ľudí v Južnom Sudáne je na pokraji hladovania

Južný Sudán Veronika Salayová

Južný Sudán je jedným z najizolovanejších miest na svete. Povodne „odstrihli“ túto krajinu od zvyšku sveta. Okolo 6 miliónov ľudí v Južnom Sudáne hladuje. 

Južný Sudán je krajina s veľkosťou Francúzska. V tomto chudobnom štáte je veľmi málo spevnených ciest, cca 250 km v celej krajine.

Povodne na konci minulého roka zničili mnohé cesty a odrezali obyvateľov od zvyšku sveta a hlavne od zdroja obživy.

Povodne zničili aj úrodu, a tak obyvatelia nemajú možnosť sami si zaobstarať potravu. Južným Sudánom pravidelne prechádza nákladné lietadlo, ktoré zhadzuje potraviny na zem.

V súčasnej situácii neexistuje žiadny iný spôsob, ako dopraviť obyvateľom potraviny, hoci ide o najnákladnejšie riešenie z finančného hľadiska.

Južný Sudán je poslednou krajinou na svete, kde sa jedlo priváža lietadlom a vyhadzuje ľuďom vzduchom. Zväčša ide o vrecia s obilninami.

Hladujúci obyvatelia boli na tom až tak zle, že jedli lístie, kríky a trávy. V krajine navyše dlhodobo zúria ozbrojené konflikty a prísun jedla sa používa ako vojnová zbraň.

Zhruba 6 miliónov obyvateľov trpí hladom v tejto krajine, čo je približne polovica celej populácie v celom Južnom Sudáne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd