Severozápad zasiahla vlna búrok. Lejaky spôsobili lokálne zatopenie

Peter Minárik

Najintenzívnejšie búrky dnešného dňa sa vyskytujú na severozápadnom Slovensku, kde dochádza k neustálej regenerácii búrok, ktoré následne prinášajú prívalové zrážky.

Intenzívne búrky sužujú viaceré oblasti Slovenska, no dnes predovšetkým Považie a Kysuce. V týchto oblastiach intenzívne prší, pričom búrky spôsobujú aj lokálne zatopenia.

Podvečer sa veľmi intenzívna búrka vyskytla v okolí Považskej Bystrice, predovšetkým v západnej časti mesta na sídlisku Rozkvet a v mestských častiach Moštenec a v obci Sverepec.

V tejto lokalite spadli desiatky milimetrov zrážok. Zrážkomerná stanica SHMÚ v Kúnovci zaznamenala úhrn až 48,4 mm. Amatérska stanica v Dolnom Moštenci zaznamenala úhrn 43,4 mm.

Vplyvom intenzívnych zrážok sa voda valila ulicami a cestami a stúpali miestne potoky.  Na najväčšom sídlisku Rozkvet sa voda valila do vchodov bytových domov.

Tok Mošteník v Považskej Bystrici, ktorého priemerná výška sa pohybuje pod 15 cm stúpol na viac ako meter a dosiahol 2. povodňový stupeň. Do tejto oblasti naviac aktuálne mieri ďalšia búrka.

rozvodnený potok Mošteník, foto: Peter Mruškovič
rozvodnený potok Mošteník, foto: Peter Mruškovič

K tzv. regenerácii búrok dochádza aj na Kysuciach, predovšetkým v oblasti Turzovky a Svrčinovca. Aj tu už spadli desiatky milimetrov zrážok, no nakoľko je tu zrážkomerná sieť redšia, tak informácie o presných dátach chýbajú.

Vychádzať môžeme z radarových meraní. Napríklad v oblasti Klokočova mohlo podľa radaru spadnúť 70 až 100 mm zrážok.

intenzívne zrážky mohli priniesť až 100 mm, zdroj: radary SHMÚ
intenzívne zrážky mohli priniesť až 100 mm, zdroj: radary SHMÚ

Práve na Kysuciach môže v nadchádzajúcich desiatkách minút dochádzať k ďalším komplikáciam. V oblasti sa totiž naďalej vyskytujú búrky a keďže je pôda už nasýtená, tak prípadné zrážky môžu rýchlo zodvihnúť miestne potoky.

Dnešné búrky nie sú pritom ani tak bleskovo aktívne. Celkovo udrelo niečo málo pod 2000 bleskov.

Búrky sa aktuálne tvoria aj vo Východoslovenskej nížine. Ustávať by mali vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd