Sezóna tornád bude trvať dlhšie. Tento nebezpečný jav ohrozuje aj nové lokality

Zuzana Macháčová

Tornáda sa čoraz viac objavujú na nových miestach a ich sezóna sa predlžuje, varujú vedci. Je čoraz pravdepodobnejšie, že živel prejde v blízkosti husto obývaných mestských oblastí, pričom rastúca nestabilita atmosféry by mohla mať za následok vznik tornád aj mimo sezóny. 

V posledných týždňoch sa strednou a východnou časťou Spojených štátov prehnala séria ničivých tornád. 24. marca vietor s rýchlosťou 113 km/h úplne zničil mestá Silver City a Rolling Fork v štáte Mississippi.

O týždeň neskôr sa živel prehnal cez 7 štátov a v dôsledku nehu zomrelo najmenej 32 ľudí. Nebezpečné tornádo sa prehnalo krajinou aj v utorok a poškodilo niekoľko budov. 

Častejšie a ničivejšie

Hoci vplyv klimatických zmien na sezónu tornád v USA nie je úplne vysvetlený, údaje z posledných rokov ukazujú, že tento živel zasahuje aj iné lokality. Victor Gensini z Univerzity v severnom Illinois uviedol, že počet tornád v centrálnej časti Veľkých planín klesá, zatiaľ čo na strednom západe a juhu sa ich vyskytuje čoraz viac.

Ako dodal Gensini, z údajov vyplýva, že sezóna tornád sa začína skôr ako zvyčajne a trvá dlhšie. Napríklad vo februári boli v Illinois zaznamenané až 2 tornáda, čo je veľmi zriedkavé.

Kevin Sur z illinoiskej agentúry povedal: „Silné búrky a tornáda sa Illinoisom preháňajú čoraz častejšie. Tornáda sa môžu vyskytnúť kdekoľvek a mestské oblasti nie sú výnimkou, keďže v Chicagu ich bolo už niekoľko.“

Škody v meste Wynne v štáte Arkansas po tornáde z 1. apríla, zdroj: Reuters
Škody v meste Wynne v štáte Arkansas po tornáde z 1. apríla, zdroj: Reuters

Studený front a teplá atmosféra

Vznik tornád v Spojených štátoch je väčšinou spojený so studenými atmosférickými frontami, ktoré prechádzajú stredom Spojených štátov smerom k Mexickému zálivu. Keď sa studené vzduchové hmoty zmiešajú s teplým vlhkým vetrom z juhu, vzniká búrka.

Na vznik tornáda je potrebný teplý, vlhký a nestabilný vzduch, ako aj tzv. veterné zlomy, teda miesta, kde sa rýchlosť a smer vetra výrazne mení s relatívnou výškou.

Škody spôsobené tornádami v Illinois 2. apríla, zdroj: EPA
Škody spôsobené tornádami v Illinois 2. apríla, zdroj: EPA

Ako môže zmena klímy ovplyvniť vznik tornád?

Otepľovanie atmosféry môže znamenať, že je vlhkejšia a nestabilnejšia, čo následne dodáva viac energie na vznik prudkých poveternostných javov. Napríklad chladné polárne vzdušné prúdy, ktoré v zime prichádzajú nad stredozápad USA, môžu vytvárať aj mimosezónne tornáda.

Niektoré štúdie však naznačujú, že v teplejšej atmosfére sa zníži zdvih vetra, čo môže mať „upokojujúci“ účinok na tornáda, ale, žiaľ, nezastaví ničivé prudké búrky, ktoré spôsobí zmena klímy.

Tornáda v celej krajine

Gensini vysvetlil, že v USA je len málo miest, kde by v budúcnosti nehrozilo riziko tornád. Veľké planiny sa pravdepodobne stanú suchšími a vyprahnutejšími a prudké počasie sa bude presúvať z tejto oblasti na sever a východ. Vedec zdôraznil, že aj keď sa počet tornád mierne zvýši, zmena oblasti výskytu má vážnejšie dôsledky.

Rozšírená Fujitova stupnica (EF) meria intenzitu tornáda na stupnici od 0 do 5 na základe spôsobených škôd a poskytuje aj odhad rýchlosti vetra. Podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) sa v Spojených štátoch každoročne zaznamená v priemere 1 200 tornád a približne 500 z nich má silu EF1 alebo vyššiu, čo znamená, že dosahujú rýchlosť najmenej 138 km/h. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd