Sformovali sa dva búrkové systémy. Prinášajú silný vietor aj veľké krúpy

Sformovali sa dva búrkové systémy. Prinášajú silný vietor aj veľké krúpy
Veronika Sádovská

Aktuálne prechádzajú veľmi silné búrky Českou republikou a vytvorili sa dva búrkové systémy. Každý z nich prináša iné nebezpečné javy.

Územím Českej republiky práve prechádzajú dva búrkové systémy, ktoré prinášajú veľmi nebezpečné javy. Vznikli potom, čo sa začali tvoriť prvé búrky, ktoré rýchlo prerástli až do superciel. S neustálou tvorbou nových búrok sa spojili do dvoch systémov.

Obidva sa pohybujú smerom na východ až severovýchod. Každý z nich prináša iné nebezpečné javy a obyvatelia už hlásia prvé škody. Dnešné búrky sú najsilnejšie tohto roku.

 

Veľké krúpy a vietor do 90 km/h

Severnou časťou územia prechádza búrkový systém, ktorý prináša silný nárazový vietor o rýchlosti až 90 km/h. Aj tu sa vyskytujú krúpy, avšak nie také veľké na juhu územia. Tam sú dominantnými práve ľadové "kamene" s priemerom 8 a dokonca až 10 centimetrov. 

Takéto veľké krúpy už dokážu spôsobiť väčšie škody na majetku a sú veľmi nebezpečné pre zvieratá aj pre ľudí. Sila nárazu takejto ľadovej gule môže byť smrteľná.

Množia sa správy o škodách na majetku aj po silnom nárazovom vetre. Údajne už vietor strhol aj niekoľko striech. Je veľmi pravdepodobné, že lámal stromy a premiestňoval malé predmety.

To, že búrky sú dnes veľmi silné dokazujú aj oblaky typu mammatus, ktoré sa objavili v meste Svitavy. Tie sa tvoria v poslednom štádiu silných búrok a môžu predznamenať búrky alebo sa ukázať po nej.

 

Búrky sa presúvajú na východ

Severný systém by sa mal postupne presunúť do Poľska a ten na juhu smeruje k našim hraniciam. K nám by však mali doraziť len rozpadávajúce sa búrky a aj to len do krajných pohraničných oblastí. 

Búrlivo bude však u nás hlavne zajtra a sériu horúcich dní aj u nás ukončia búrky, ktoré sa postupne presunú zo západu na východ. Dnes pre vás sledujeme vývoj počasia a búrok online.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd