Sibír opäť v plameňoch. Rusko sa snaží požiare uhasiť vyvolaním UMELÉHO DAŽĎA

Sibír opäť v plameňoch. Rusko sa snaží požiare uhasiť vyvolaním UMELÉHO DAŽĎA
Veronika Salayová

Na Sibíri opäť zúria ničivé lesné požiare. Rusko sa ich snaží uhasiť okrem tradičných metód aj vyvolaním umelého dažďa. 

Úrady v ruských sibírskych regiónoch ako Tuviansko a Jakutsko vyhlásili stav núdze v dôsledku lesných požiarov, ktoré zúria v týchto oblastiach Ďalekého východu.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že počas posledných týždňov zomrelo 75 ľudí a 2 200 bolo evakuovaných z viac ako 500 aktívnych lesných požiarov v celej krajine. Viac ako dve tretiny týchto požiarov boli zaznamenané až v 18 ruských regiónoch.

Schyľuje sa k rekordným požiarom na Sibíri

V Jakutsku je v súčasnosti aktívnych viac ako 100 lesných požiarov na ploche viac ako 300 000 hektárov. Vyhlásenie ruského ministerstva pre mimoriadne situácie povyšuje hrozbu na federálnu úroveň a odomyká ďalšie zdroje na hasenie požiarov, medzi nimi aj nákladnú metódu vyvolania umelého dažďa. 

 

„Júl sľubuje, že bude najťažším mesiacom z hľadiska požiarnej situácie, ale musíme bojovať o každý hektár lesa,“ napísal Vladislav Khovalyg, šéf Tuvianskeho regiónu. 

Sezóna požiarov v Rusku sa začala začiatkom marca, pričom do polovice apríla bolo zaznamenaných dvakrát toľko požiarov ako za rovnaké obdobie v roku 2023. Úrady uvádzajú , že od začiatku roka 2024 zhorelo Rusku už viac ako 2,3 milióna hektárov lesa, čo je najviac od roku 2020.

Za najpravdepodobnejšiu príčinu sa považuje ľudská nedbanlivosť. Odborníci varovali, že obmedzené zdroje na prevenciu a kontrolu požiarov spolu s pokračujúcimi postupmi, ako je vypaľovanie suchej trávy, riskujú, že tohtoročná sezóna požiarov v Rusku sa zmení na krízu.

Do hasičského zásahu je zapojených vyše 2 000 hasičov a takmer 100 kusov špeciálnej techniky. Zapojené sú aj lietadlá, ktoré sa snažia umelo vyvolať zrážky, informuje ruský portál GisMeteo

Ako sa umelo vyvolávajú dažde?

Na vyvolanie dažďa sa využívajú lietadlá alebo pozemné delá, ktoré vystrelia jodid strieborný alebo iné chemické látky do oblakov. V oblaku s vodou sa následne vytvára viac jadier, čo priťahuje viac vlhkosti a tá následne padá na zem vo forme dažďa alebo snehu.

Treba však zdôrazniť, že nie je možné vytvoriť dážď z jasného neba bez mrakov. Častice musia byť vystrelené do búrkového mraku, ktorý už zadržiava vlhkosť, aby tieto zrážky mohli spadnúť na zem. 

Konšpirátori veľmi radi poukazujú na ovplyvňovanie počasia. Veria, že komerčné lietadlá po oblohe rozosievajú chémiu a ovplyvňujú tak počasie. V skutočnosti ide o HOAX, pretože jodid strieborný sa však používa už od polovice 20. storočia a je to rokmi overená látka.

 

Táto metóda sa najviac používa v Číne alebo na Blízkom východe, napr. v Spojených arabských emirátoch, keďže ide o finančne extrémne náročnú vec. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd