Sibírska tundra môže do roku 2050 úplne zmiznúť, varujú vedci

Veronika Sádovská

V dôsledku klimatických zmien priemerná teplota v Arktíde rýchlo stúpa. V dôsledku toho sa rozsah sibírskych smrekovcov neustále posúva na sever a postupne vytláča špecifickú faunu a flóru tundry.

Vedci z Inštitútu polárneho a morského výskumu Alfred Wegener (AWI) vyvinul počítačovú simuláciu toho, ako sa môžu lesy sibírskych smrekovcov v budúcnosti rozširovať na úkor tundry.

Iba dôsledné úsilie o ochranu klímy umožní asi 30 % sibírskej tundry prežiť do polovice tohto storočia. Vo všetkých ostatných, menej priaznivých scenároch, tento jedinečný biotop úplne zmizne.

Klimatickú krízu môžeme v Arktíde pozorovať veľmi ľahko. Na ďalekom severe sa priemerné teploty vzduchu za posledných 50 rokov zvýšili o viac ako dva stupne Celzia – oveľa viac ako kdekoľvek inde na svete.

Ak sa prijmú ambiciózne opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov, ďalšie otepľovanie Arktídy do konca storočia by sa mohlo obmedziť na menej ako dva stupne.

Ak však emisie zostanú vysoké, do roku 2100 by sme mohli byť svedkami dramatického nárastu priemernej letnej teploty v Arktíde až o 14 °C nad súčasný stav.

Obrovské rozlohy tundry na Sibíri a v Severnej Amerike sa výrazne zmenšia, pretože hranica stromov, ktorá sa už teraz pomaly mení, sa v blízkej budúcnosti prudko posunie na sever. V najhoršom prípade do polovice tisícročia nezostane prakticky žiadna tundra.

Vo väčšine scenárov zostane do polovice tohto tisícročia menej ako 6% dnešnej tundry a asi 30% sa zachráni len vďaka ambicióznemu úsiliu o zníženie emisií skleníkových plynov.

V opačnom prípade by sa kedysi štyri tisíc kilometrov dlhý neprerušený pás tundry na Sibíri zmenšil len na dva „úseky“ vzdialené od seba 2500 kilometrov.

Tundra je domovom jedinečného spoločenstva rastlín, z ktorých asi päť percent je endemických. Medzi typické druhy tohto biotopu patrí dub osemlaločný (Dryas octopetala) a Papaver radicatum. Žijú v nej aj soby, lumíky a rôzny hmyz, napríklad čmeliak Bombus polaris.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd