Silné búrky na Slovensku: Spadli desiatky mm zrážok a voda zaplavuje úseky ciest. Kde je situácia najhoršia?

Silné búrky na Slovensku: Spadli desiatky mm zrážok a voda zaplavuje úseky ciest. Kde je situácia najhoršia?
Dominik Cenkner

Od dnešného poludnia sa na Slovensku vyskytujú búrky, ktoré do niektorých oblastí prinášajú intenzívnejšie sprievodné javy, najmä teda zrážky. Kde je situácia najhoršia?

Počasie u nás v stredu ovplyvňuje veľmi teplý vzduch nad našou oblasťou, v ktorom sa nachádza nevýrazné tlakové pole. Zároveň však nad Nemecko a Poľsko zasahuje od severozápadu plytká brázda nízkeho tlaku a s ňou spojený frontálny systém začína ovplyvňovať počasie v strednej Európe.

Prvé búrky sa v stredu začali tvoriť krátko po 12. hodine severovýchodne od Levoče. Postupne začalo byť búrlivo v oblasti Vysokých Tatier, kde už búrky priniesli úhrny okolo 5 mm zrážok. 

Intenzívnejšie búrky k nám prišli od severozápadu a namierili si to na Kysuce. V tomto regióne už stihli spôsobiť aj prvé problémy. 

Desiatky mm zrážok

Búrky na Kysuciach boli sprevádzané nielen početnou bleskovou aktivitou, keď podľa detekcie bleskov v sieti Blitzortung udrelo v danej oblasti vyše 600 bleskov, ale aj intenzívnymi zrážkami. 

Aj v našom LIVE textovom prenose, ktorý môžete sledovať >>>na tomto odkaze, sme vás informovali, že v okrese Čadca za krátky čas spadli desiatky mm zrážok. Vychádzali sme z dát amatérskych meteorologických staníc, ale aktuálne sú už k dispozícii aj údaje z tých oficiálnych v sieti Slovenského hydrometeorologického ústavu. 

Zrážkomerná stanica Čadca-Horelica udáva úhrn od 13. h do 14. h na úrovni 24 mm. Podobne sú na tom aj ďalšie stanice v okolí. 

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Zaplavené úseky ciest

Značné množstvo vody, keď úhrn zrážok na krátky čas dosahoval miestami priemer aj 80 mm za hodinu, spôsobuje prvé problémy vodičom na cestách. Pozor by si mali dať najmä na úseku na D3 za Tunelom Svrčinovec v smere do Čadce.

Veľké množstvo vody je v neprehľadnej zákrute. O to viac zvýšte opatrnosť na cestách. 

Ako jazdiť pri daždivom počasí, aby ste sa bezpečne dostali do cieľa vám poradí aj náš článok. Nájdete ho po kliknutí TU

S búrkami treba počítať aj v nasledujúcich hodinách

Búrky dnes ešte rozhodne nepovedali posledné slovo. Aktuálne, pred 14:30 h sa vyskytujú najmä v severnejších častiach Slovenska. 

Počítať s nimi treba aj na západe. Tam by mohli intenzívnejšie búrky doraziť v podvečerných až večerných hodinách. 

Na záver len dodáme, že všetko dôležité pre vás sledujeme v už spomínanom textovom LIVE prenose. Postup a výskyt búrok môžete sledovať spolu s nami. K dispozícii je vám náš iRadar

A ak by ste mali nejaký zaujímavý záber na búrku, prípadne na škody po nich, môžete nám ich poslať cez tento kontaktný formulár, prípadne aj cez známu aplikáciu WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd