SILNÉ BÚRKY práve TERAZ začínajú. Meteorológovia plánujú urobiť aj niečo nezvyčajné

Peter Minárik

V našej oblasti sa začínajú ozývať veľmi silné búrky. Prvé búrky vznikajú nad Českom, no v nadchádzajúcich hodinách ich bude viac. Naši západní susedia, dnes očakávajú možné búrky roka, ktoré by mohli páchať aj veľké materiálne škody. Varovanie vydal ČHMÚ aj prostredníctvom videa.

Cez našu oblasť putuje studený front, pred ktorým do našej oblasti prúdi veľmi teplý vzduch od juhozápadu, ktorý aktuálne dvíha teploty aj na našom území nad hranicu +30 °C. Tento teplý vzduch však labilizuje vzduchovú hmotu, ktorá sa stáva instabilnou a v tejto labilnej vzduchovej hmote vznikajú prehánky a búrky.

Nad Českom sa už práve v týchto chvíľach formujú búrky, ktoré sa postupne naviažu do výrazného búrkového systému, ktorý bude postupovať smerom k severovýchodu.

Nebezpečné, večerné búrky

Český hydrometeorologický ústav varuje, že kombinácia vlhkého vzduchu a pozície na prednej strane brázdy v blízkosti jet streamu (tryskového prúdenia) prinesie výnimočne vysoké hodnoty CAPE (energie dostupnej pre tvorbu búrok) až okolo 3000 J/kg a výrazný strih vetra. Tieto podmienky sú veľmi priaznivé pre organizované búrky, ako sú supercely a konvektivne systémy.

dáta zo sondážneho merania o 14:00
dáta zo sondážneho merania o 14:00, zdroj: ČHMÚ
 

Iniciácia búrok by mala začať v stredných častiach Čiech, kde by sa spočiatku mohli vytvárať jednotlivé bunky. Vzhľadom na podmienky je veľká pravdepodobnosť výskytu veľmi silných supercel. Vzniknuté nebezpečné búrky budú postupovať smerom na východ až severovýchod a neskôr sa budú spájať do lineárnych systémov, ktoré postúpia nad Moravu a do Sliezska.

Posledné modelové výstupy naznačujú aj možnosť vzniku silných búrok v Rakúsku a ich postup na juh Moravy a Vysočiny. Vzhľadom na väčšie množstvo oblačnosti sa iniciácia môže presunúť skôr až do podvečerných hodín.

očakávaný vývoj dnes podvečer
očakávaný vývoj dnes podvečer, zdroj: ČHMÚ

Presnú oblasť a čas prvotného spustenia konvekcie však nie je možné určiť ani teraz.

Hrozia nebezpečné javy

Hlavným nebezpečenstvom počas dnešných búrok budú spočiatku veľké krúpy až do 5 cm, prípadné izolované downbursty (prepady studeného vzduchu s veľmi silnými nárazmi vetra), a v lineárnych systémoch neskôr popoludní a večer nárazy vetra až okolo 90 km/h. Lokálne môžu byť nebezpečné aj prívalové zrážky.

 
 

Tornáda sú málo pravdepodobné vzhľadom na relatívne vysokú základňu oblačnosti, no najmä spočiatku v izolovaných supercelách alebo v prípade ich spájania nie je možné ich výskyt úplne vylúčiť. Možnosť výskytu silného tornáda je však veľmi nízka.

Meteorológovia plánujú aj niečo nezvyčajné

Aktuálne panuje neistota aj ohľadom vplyvu saharského prachu v atmosfére na množstvo oblačnosti a iniciáciu konvekcie. Českí meteorológovia tak plánujú niečo, čo často nerobia.

V pravidelných intervaloch sa vypúšťajú meteorologické balóny s cieľom zdokumentovať nie predpovedaný, ale REÁLNY stav vzduchových hmôt nad nami. Toto robia v Česku v pravidelných intervaloch, no dnes meteorologický balón vypustia aj v mimoriadne nezvyčajnom čase.

Okolo 17:30 budú mať meteorológovia dáta z ďalšej mimoriadnej sondáže z Prahy, ktoré napovedia viac o stave atmosféry a jej potenciále. Podvečer tak presnejšie budeme vedieť, čo sa presne dá očakávať.

Ako uvádzajú aj českí meteorológovia tak situácia na východe Rakúska je nejasná a práve z tejto oblasti by búrky mohli zasiahnuť aj severozápadné okresy Slovenska. Riziko je však malé a skôr búrky prídu v skorých ranných hodinách. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd