Silné BÚRKY sa doženú aj na Slovensko. Už o pár hodín sa pripravte

Peter Minárik

V našej oblasti vyčíňajú silné búrky, ktoré sa už dnes môžu dohnať až nad Slovensko. Počas včerajšieho dňa vyčíňali u našich západných susedov, ale aj v Nemecku, či v Poľsku. Silné búrky, ktoré vyprodukovali aj supercelu včera zasiahli predovšetkým okolie mesta Hradec Králové, kde priniesli intenzívne krupobitie a tieto nebezpečné búrky teraz hrozia aj na našom území.

Nad Európu sa dostal studený front, pred ktorým aj na naše územie prúdi od juhu veľmi teplý vzduch. Tento teplý vzduch prináša na naše územie síce príjemne teplé počasie, no okrem toho pomáha aj tvorbe búrkovej činnosti, ktorú iniciuje samotná prítomnosť spomínaného studeného frontu.

Front sa nad našim regiónom vlní, čo je v letnom období situácia, ktorá dokáže vytvoriť nebezpečné búrky. O tom sa včera presvedčili aj naši západní susedia v Česku. Na severe krajiny sa v podvečerných hodinách vytvorila supercela, ktorá priniesla intenzívne krupobitie.

Nebezpečné búrky sa v našej oblasti budú vyskytovať aj dnes, no zatiaľ čo včera sme na Slovensku zaznamenali len slabšie búrky, dnes sa treba pripraviť na oveľa silnejšiu vlnu.

Nebezpečná situácia začne v Nemecku

Všetko sa to dnes začne odohrávať už krátko po poludní na juhu Nemecka. Tu sa začnú vytvárať prvé, lokálne až veľmi silné búrky, ktoré majú potenciál prerásť aj do multiciel, prípadne do superciel.

 

Tieto búrky sa v priebehu popoludnia rozšíria nad mnohé časti Českej republiky. V druhej polovici dňa sa výrazná búrková činnosť bude vyskytovať na východe Nemecka, v Česku a aj na juhu Poľska.

mapa očakávaných búrok
mapa očakávaných búrok

Na Slovensku je zatiaľ riziko búrok počas popoludnia pomerne malé, no situácia by sa mala zmeniť v priebehu dnešného večera.

 

Búrky sa doženú nad Slovensko

Do 16:00 by malo byť počasie na Slovensku pokojné a teplé, no po tejto hodine už treba mať oči na radare a sledovať aktuálny vývoj.

Pre nás bude zaujímavý vývoj v oblasti východného Rakúska a južnej Moravy. V tejto časti sa očakáva formovanie samostatných búrkových buniek, ktoré od západu môžu doraziť až nad naše územie.

Dnes by nás nemali zasiahnuť príliš organizované, ale skôr neorganizované búrky vo forme samostatných a početných buniek. Tu je však vždy riziko, že pri vhodnom strihu vetra môže jednotlivá búrková bunka prerásť aj do supercely. Tá by potom mohla priniesť aj nebezpečnejšie prejavy.

Prvá polovica dňa tak bude pokojná, no po 16:00 už začnite sledovať meteorologický vývoj, pričom po 18:00 sa treba pripraviť na možné búrky. Ktoré okresy sú najviac ohrozené nájdete na mape výstrah TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd