Silné búrky sa už prehnali Nemeckom. Padali až 5 cm krúpy. Dnes prídu búrky ku nám

Dominik Cenkner

Pomaly, ale isto, sa nám rozbieha tohtoročná búrková sezóna. Svoje by o tom vedeli hovoriť obyvatelia na juhu Nemecka, kde sa v piatok večer prehnal doposiaľ najsilnejší búrkový systém v tomto roku.

Silné búrky spôsobili škody na niektorých miestach Bádenska-Württemberska a Bavorska. Na niektorých miestach padali krúpy veľké ako golfové loptičky. Inde zas zaplavilo pivnice a ulice.

Prívalové zrážky, búrky a veľké krúpy. Všetko sa to začalo v piatok popoludní, keď sa prvé búrky presunuli z Francúzska smerom na Breisgau a Schwarzwald. Prvá supercela, mimoriadne silná búrka, sa vytvorila v blízkosti švajčiarskych hraníc. Následne sa búrky rozšírili ďalej na severovýchod a zosilneli. Ich postup môžete vidieť prostredníctvom radarových záberov.

Krúpy pri búrkach sfarbili krajinu na bielo

Búrky boli obzvlášť silné v okolí pohoria Švábska Alba. V blízkosti Ulmu padali z oblohy krúpy veľké ako golfové loptičky.

Popoludní už búrka spôsobila zimné podmienky na cestách v okrese Emmendingen. Krupobitie s priemerom od jedného do troch centimetrov zasypalo mesto Teningen na niekoľko minút.

Niektoré ulice boli pokryté krúpami aj do výšky niekoľko centimetrov. Obyvatelia a hasiči museli použiť lopaty na ich odhrnutie. V samotnom meste nedošlo k výraznejším škodám.

Krúpy pri búrkach v Emmeringu, zdroj: Carsten Petri
Krúpy pri búrkach v Emmeringu, zdroj: Carsten Petri

Zaplavené ulice a pivnice

Situácia bola horšia ďalej na juh. Na A5 pri Bad Bellingene (okres Lörrach) stála na ceste voda. V Müllheime (okres Tuttlingen) mali hasiči plné ruky práce so zaplavenými pivnicami. V Gottenheime (okres Breisgau-Hochschwarzwald) museli záchranné služby tiež odčerpávať pivnice.

Na niektorých miestach v Bádensku-Württembersku meteorologické stanice zaznamenali aj viac ako 15 litrov dažďa na meter štvorcový. A to len v priebehu jednej hodiny.

Ďalšie ojedinelé búrky prechádzali zo stredu Nemecka na severozápad. Tie však už boli oveľa slabšie ako na juhozápade.

Väčšie množstvo krúp spadlo aj v obci Bahlingen am Kaiserstuhl, zdroj: Landgasthaus zum Hecht
Väčšie množstvo krúp spadlo aj v obci Bahlingen am Kaiserstuhl, zdroj: Landgasthaus zum Hecht

Sobotňajšie popoludnie prinesie búrky aj na Slovensko

Prvé prehánky a búrky začnú za zrážkovým polom vznikať okolo 12:00 v oblasti Moravy a západného Slovenska. Postupovať by mali východným až juhovýchodným smerom.

K výraznejšiemu rozšíreniu búrkovej činnosti dôjde okolo 14:00 až 15:00 hodiny a intenzívna búrková činnosť by mala pretrvávať zhruba do 20:00 h.

Pri búrkach bude dochádzať k výskytu prívalových zrážok, no nemožno vylúčiť ani výskyt krúp. Vzhľadom na výraznú dynamiku však nie sú vylúčené ani extrémnejšie nebezpečné poveternostné javy. To však upresníme v priebehu popoludnia na našom webe.

V súvislosti s búrkami sme totiž spustili náš online textový prenos, v ktorom búrky na Slovensku i v okolitých krajinách budeme podrobne sledovať. Prenos nájdete na našej hlavnej stránke, alebo po kliknutí na tento odkaz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd