AKTUALIZOVANÉ: V Maďarsku zosadlo tornádo. Silné búrky sa vyskytli na viacerých miestach

AKTUALIZOVANÉ: V Maďarsku zosadlo tornádo. Silné búrky sa vyskytli na viacerých miestach
Peter Minárik

Tlaková níž ARMIN priniesla na naše územie predovšetkým dážď a silný vietor, no do okolitých krajín priniesol ARMIN aj búrky. Silné búrky evidujú z Rakúska, zo Slovinska, z Chorvátska, či dokonca z Maďarska, kde dnes boli búrky obzvlášť intenzívne.

Od ranných hodín je počasie v celom našom regióne veľmi nepriaznivé. Na vine je tlaková níž ARMIN, ktorej stred sa priamo cez naše územie presúva k severovýchodu.

S touto tlakovou nížou súvisí rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinieslo na naše územie už desiatky milimetrov zrážok a stále prší najmä na severe.

Zrážky však budú v nadchádzajúcich hodinách ustávať a v noci definitívne ustanú. Aktuálne sa naša oblasť dostáva do dynamického severozápadného prúdenia, v ktorom sa tvoria búrky.

Búrky sú lokálne intenzívne

Búrky sa v našom regióne vyskytujú prakticky od rána. Prvé búrky sa vyskytli v Taliansku a ešte predpoludním sa tvorili na viacerých miestach Slovinska, či Chorvátska.

Popoludní sa búrky presunuli do Srbska a do susedného Maďarska, kde sa cez južnú časť krajiny presunul pás pomerne výrazných búrok. Celkovo búrky vyprodukovali viac ako 24 000 bleskov.

zaznamenané blesky nad našou oblasťou, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad našou oblasťou, zdroj: blesky.bourky.cz

V Rakúsku padajú krúpy, v Maďarsku zosadlo tornádo

V podvečerných hodinách zasiahli južné Rakúsko pomerne silné búrky. Oblasťou Klagenfurtu a Villachu sa prehnala výrazná búrková bunka, ktorá produkovala aj krúpy. V oblasti sa po búrke vytvorila vrstva krúp.

krupobitie v Rakúsku, zdroj: Armin Waldhauser
krupobitie v Rakúsku, zdroj: Armin Waldhauser

Oveľa nebezpečnejšie búrky sa vyskytli u našich južných susedov. Búrkové pole, ktoré sa presúvalo južným Maďarskom prinášalo aj silné nárazy vetra.

V meste Pécs zaznamenali počas búrky silný nárazový vietor, ktorý mohol dosahovať poryvy viac ako 100 km/h. Zachytili ho aj na videu.