Silné búrky smerujú PRÁVE nad Slovensko. Sledujte aktuálny radar

Peter Minárik

V našej oblasti je už poriadne búrlivo. Búrky sa vyskytujú v Poľsku, v Rakúsku či v susednom Česku, kde zaznamenali už aj supercelárnu búrku. Búrky sú veľmi podobné včerajšiemu dňu a hlavným nebezpečným sprievodným javom sú krúpy. Tie zasiahli napríklad České Budejovice.

Na studenom fronte začali v našej oblasti vznikať intenzívne búrky. Prvé búrky sme zaznamenali už aj na našom území. Vyskytli sa v oblasti severovýchodného Slovenska, no na našom území nie sú zaznamenávané výraznejšie problémy. Oveľa nebezpečnejšie sú búrky v Rakúsku, v Česku a predovšetkým v Nemecku, a to na juhu krajiny.

aktuálne zaznamenané blesky
aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Intenzívna búrka zasiahla Mníchov a priniesla zaplavené ulice a podchody. Prudké búrky sužujú aj južné Česko a severné Rakúsko, no nás aktuálne zaujíma vývoj, ktorý sa deje na severe Rakúska.

 

Blížia sa silné búrky

Ako sme informovali aj počas uplynulých hodín, tak nás počas dnešného večera bude zaujímať vývoj predovšetkým v oblasti východného Rakúska, kde budú vznikať jednotlivé búrkové bunky. Tie budú postupovať smerom nad naše územie.

Prvá búrka, ktorá by nás mala zaujímať, je aktuálne v okolí Viedne a postupuje smerom nad naše územie, kde by o približne hodinu mala doraziť. Táto búrka okrem lejaku produkuje aj intenzívne krupobitie.

od západu sa k nám ženú búrky
od západu sa k nám ženú búrky

Nad východným a severným Rakúskom sú aktuálne aj ďalšie búrkové bunky, ktoré sa ešte môžu rozvinúť a doraziť nad západné Slovensko, no nebezpečné budú búrky predovšetkým pri ich príchode. Vtedy totiž ešte môžu čerpať z instabilného vzduchu. Po zrážkach sa však vzduchová hmota bude labilizovať a pravdepodobnosť silnejších búrok bude klesať.

Ďalšie búrky hrozia na severozápade

Okrem vývoja na východe Rakúska nás však bude zaujímať aj dianie na severozápade krajiny, kde vo večerných hodinách môžu vznikať ďalšie búrkové bunky. S rizikom búrok treba počítať až do neskorých hodín, a to predovšetkým na severozápade Slovenska.

 

Pravdepodobnosť výskytu krúp však s pribúdajúcimi hodinami klesá a oveľa viac bude nebezpečnejší prívalový dážď.

Z Rakúska sa tak už v nadchádzajúcich hodinách dostanú nad naše územie prvé búrky a následne čakajte ďalší rozvoj búrkovej činnosti na severozápade. Sledujte preto RADAR

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd