Silné búrky sú tu. Žilina hlási výpadky elektriny. V tejto oblasti Slovenska však dnes búrky nečakajte

Silné búrky sú tu. Žilina hlási výpadky elektriny. V tejto oblasti Slovenska však dnes búrky nečakajte
Peter Minárik

Počasie na našom území už začal ovplyvňovať studený front, ktorý prináša intenzívne búrky predovšetkým do Žilinského kraja. Postupne sa búrky nad naše územie rozšíria, no nezasiahnu celé Slovensko. V týchto oblastiach búrky neočakávajte. 

Po vlne horúceho počasia prichádza do niektorých regiónov Slovenska schladenie. Studený front, ktorý začal postupovať cez naše územie prináša pomerne intenzívne búrky, ktoré sa vyskytujú najmä na severe územia.

No na celé územie dnes búrky neprídu. Vyhnú sa jednej oblasti nášho územia, kde bude aj naďalej veľmi teplo a nepríjemne dusno.

Intenzívne sa blýska na severe

Búrky sa začali formovať na slovensko-českej hranici a krátko po 12:00 začali postupovať smerom nad naše územie, pričom sa začali rozširovať.

Aktuálne máme najsilnejšie búrky v Žilinskom kraji. Búrky tu prinášajú intenzívny lejak a vysokú bleskovú aktivitu. Na našom území udrelo už takmer 10 000 bleskov.

Problémy hlási aj mesto Žilina. Silný vietor vyvrátil niekoľko stromov, intenzívny lejak zaplavil cesty a v meste hlásia výpadky elektriny. V meste sa aj zastavila trolejbusová doprava.

Na západe búrky moc nečakajte

V priebehu nadchádzajúcich hodín by sa búrky na studenom fronte mali rozširovať smerom k východu a postupne sa objavia na viacerých miestach stredného a východného Slovenska. Takto to predikujú numerické modely.

Dnes však búrky nezasiahnu celé naše územie a na západe, kde je aktuálne najteplejšie sa nemusia vyskytnúť ani zrážky.

Na západnom Slovensku sa dnes síce zrážky a búrky nevyskytnú, no počas popoludnia sa tu bude taktiež ochladzovať. Chladnejší vzduch sa za studeným frontom dostane aj tu.

Podotkneme však, že chladnejší vzduch bude len o čosi. Výraznejšie ochladenie neočakávajte a skôr sa pripravte len na zmiernenie horúčav. Teploty sa k hranici +35 °C zajtra nedostanú a maximá sa budú pohybovať okolo +30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd