Silné búrky už o chvíľu zasiahnu Slovensko. S týmito nebezpečnými javmi dnes počítajte

Silné búrky už o chvíľu zasiahnu Slovensko. S týmito nebezpečnými javmi dnes počítajte
Peter Minárik

Počasie na našom území sa už o chvíľu výrazne zhorší. Dnes nás totiž čakajú silnejšie frontálne búrky, ktoré môžu priniesť aj veľmi nebezpečné sprievodné javy.

V uplynulých dňoch sme na našom území zažívali príjemné letné počasie, pri ktorom sa teploty šplhali takmer až k hranici +30 °C. Príjemné počasie kazili len popoludňajšie búrky.

Búrky, ktoré sa vyskytovali na našom území v uplynulých troch dňoch, boli orografického charakteru. To znamená, že ich iniciáciu vo vlhkom a teplom instabilnom prostredí zabezpečovali hory.

To sa však dnes už zmení. Iniciáciu búrok počas popoludňajších hodín zabezpečí studený front a takéto búrky sú vždy silnejšie.

Najskôr čakajte búrky z tepla

Máme pred sebou veľmi zaujímavý deň. Búrky nás totiž čakajú v dvoch vlnách, pričom pôjde aj o rozličný typ búrok.

Ako prvé sa už okolo poludnia začnú v horských oblastiach formovať orografické búrky z tepla. Ich najpravdepodobnejší výskyt sa očakáva v oblasti stredného Slovenska.

Tieto búrky by mali byť sprevádzané silnejšími zrážkami a v ich strede sa môžu vyskytnúť aj ojedinelé krúpy. Búrky budú lokálneho charakteru, a tak hrozia na malej oblasti pomerne výdatné zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne zatopenie, podobne ako včera.

Medzičasom sa však nad Rakúskom a Českou republikou začnú formovať frontálne búrky, ktoré by sa mali postupne spájať do búrkového systému, ktorý by mal v druhej časti popoludnia postupovať nad naše územie.

Búrky by mali doraziť najskôr nad západné a severozápadné Slovensko okolo 15:00 hod. a následne si to zamieria smerom nad stredné Slovensko. Pri svojom postupe smerom na východ však budú slabnúť, a tak s najintenzívnejšími búrkami treba počítať na západnom Slovensku.

Frontálne búrky budú silné

Studený front by mal doraziť do labilného prostredia, pričom hodnoty instability CAPE by sa mali na západe pohybovať až nad 1000 J/Kg. Front bude nositeľom výraznej dynamiky, čo značí, že búrky budú lokálne silné.

Nad Rakúskom, Českom a čiastočne aj nad západným Slovenskom je riziko výskytu aj supercelárnych búrok, a to zhruba do 18:00 hod. Takéto búrky sú schopné vyprodukovať tornádo či dokonca aj veľké krúpy.

Pri príchode samotného frontu a búrkového systému je vysoké riziko silného nárazového vetra, pri ktorom môžu poryvy dosahovať rýchlosť aj okolo 80 km/h. Následne bude rizikom už len samotný prívalový dážď a elektrická aktivita.

Dnes máme pred sebou veľmi zaujímavú búrkovú situáciu, ktorá prinesie jedny z najnebezpečnejších búrok tohto roka. Situáciu dnes budeme po celý deň sledovať na našom webe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd