Silné búrky už úradujú. Prinášajú prvé dnešné krúpy

Veronika Sádovská

Prvé silné búrky v našej oblasti už vyčíňajú a prinášajú aj výrazné krupobitie. Druhá vlna búrok na Slovenku udrela už okolo poludnia a do večera bude ešte horšie.

Silné búrky sa ani dnes nevyhnú našej oblasti. U našich severných susedov už stihli napáchať aj škody. Nebezpečnými javmi dnes budú znova krúpy, lejak a aj silný vietor. Dnes už na Slovensku na viacerých miestach padali stromy.

Výrazné krupobitie zaznamenali aj v Poľsku, kde je situácia podobná tej našej. Krátko popoludní sa silná búrka presúva stredom krajiny a prináša na viacerých miestach husté krupobitie.

 

Silná búrka s krúpami

Silná búrka sa presúva stredným Poľskom. Aktuálne sa nachádza V Lodžskom vojvodstve a pohybuje sa východ až juhovýchod. V čele búrky je vidieť veľkolepý schelfcloud a na jej trase už zaznamenali množstvo krupobití.

Podobne silné búrky dnes môžeme čakať aj na našom území. Aktuálne vznikajú hlavne na strednom Slovenku a pohybujú sa takisto na východ. Postupne budú zosilňovať a východ tak dnes čaká poriadne búrlivé popoludnie.

 

Aktuálne búrky

Momentálne sa dve silnejšie búrky presúvajú zo stredného Slovenska na východ. Jedna je v oblasti Mýtnej a Lovinobane, konkrétna ide o prvú supercelu dnešného dňa a druhá búrka je na pomedzí Košického a Prešovského kraja východne od Liptovskej Tepličky. Obidve môžu potenciálne priniesť aj krúpy.

Ďalšie búrkové jadrá už znova naskakujú na strednom Slovensku, takže situácia sa nám začína pomaly ale isto zhoršovať. Budú naberať na intenzite, vzniknúť môžu multicely a prípadne neskôr aj supercely.

Ak dnes pre vás monitorujeme diania cez náš online prenos, kde nájdete všetky aktuálne informácie na jednom mieste. Aktuálnu polohu zrážok nájdete aj na našom iRadare. Svoje fotografie a videá nám môžete aj dnes posielať priamo na náš web, zverejniť v našej facebookovej skupine či posielať cez WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd