Silne búrky už začali vznikať. Večer dorazia na západ Slovenska

Veronika Salayová

V Európe už začali vznikať veľmi silné búrky. Tie postupne dorazia aj na Slovensko, pričom najsilnejšie zasiahnu západ Slovenska. Buďte pripravení. 

Na Slovensko mieria silné búrky, ktoré na naše územie prinesú silný vietor, intenzívne zrážky a nie sú vylúčené ani krupobitia či dokonca vznik tornád.

Studený front už prechádza našou oblasťou a na jeho čele už vznikajú prvé dnešné búrky. Tie sa aktuálne tvoria na juhu Nemecka, v Rakúsku a v Českej republike. 

Postupom času budú búrky naberať na sile, pričom sa očakávajú aj veľmi nebezpečné sprievodné javy. Na mieste je opatrnosť. 

Búrky budú postupovať smerom na juhovýchod a v popoludňajších až večerných hodinách okolo 18.00 hod. zasiahnu západné Slovensko.

Pozor najmä na silný vietor

Modely naznačujú, že sa vytvorí búrková línia, ktorá na naše územie prinesie silný nárazový vietor, ktorý môže fúkať rýchlosťou okolo 25 m/s. Takáto sila vetra môže páchať aj väčšie škody, vodičom preto odporúčame neparkovať svoje autá pod stromami. 

Okrem silného vetra sa pri búrkach očakávajú aj prívalové povodne, ktorá najviac zasiahnu Nitriansky, Trnavský a Trenčiansky kraj. Lokálne môže spadnúť až 70 mm zrážok, čo zrejme v niektorých lokalitách vyvolá bleskové povodne. 

Zdroj: ICON D2/iMeteo
Zdroj: ICON D2/iMeteo

Pripravte sa na búrlivý večer. Búrky sa postupne preženú celým naším územím a na východnom Slovensku postupne stratia intenzitu. 

Ak chcete byť informovaní o aktuálnej polohe zrážok a búrok, sledujte náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd