Silné búrky vykoľajili vlak a poškodili niekoľko budov. Teraz mieria aj na Slovensko

Peter Minárik

V Európe začali opäť zúriť búrky, ktoré si v uplynulých hodinách vyžiadali aj škody. Búrky vystrájajú aj dnes a zajtra sa búrková činnosť doženie od západu aj nad naše územie. Treba počítať s komplikáciami.

Pokojné počasie v Európe pomaly končí. Už počas včerajšieho dňa vyčíňali pomerne silné búrky predovšetkým v Slovinsku a dnes sa búrky ženú cez južné Rakúsko a západné Maďarsko. Už zajtra treba s búrkami počítať aj na našom území.

V Slovinsku búrky narobili škody

Počas včerajšieho večera a uplynulej noci zasiahla Slovinsko silná búrka, ktorá spôsobila škody a vykoľajila dokonca aj vlak. Búrky boli sprevádzané silným prívalovým dažďom, ktorý v hornatej centrálnej časti krajiny zaplavil aj niekoľko ciest a poškodil zopár budov.

Vplyvom výdatných zrážok došlo k niekoľkým zosuvom skál, ktoré dopadli na železničné trate. Vlak na trase Zidani Most - Ľubľana nestihol dobrzdiť pred zasypanou železničnou traťou, následkom čoho sa vykoľajil. Pri nehode utrpeli zranenia dve osoby.

Dnes vyčíňajú búrky v našej oblasti opäť- Pomerne výrazná blesková aktivita sa vyskytuje od skorého rána v Taliansku, či v oblasti severného Jadranu. Aktuálne sa blýska napríklad v Rakúsku, či v Maďarsku.

Aj u nás sa počasie zhorší. Ojedinelé búrky sa môžu objaviť už dnes, no výraznejšie zrážky, ako aj búrky sa očakávajú najmä počas zajtrajšieho dňa.

Búrky prinesie studený front

Nad Britskými ostrovmi sa dnes nachádza studený front a ten už počas ranných hodín začne postupovať nad Európu. Jeho postup bude pomerne rýchly a už vo večerných hodinách by mal začať studený front ovplyvňovať aj počasie u nás.

V priebehu zajtrajšieho podvečera treba počítať s príchodom frontálnej oblačnosti a zrážok. Na fronte sa očakáva tvorba kopovitej oblačnosti a následných búrok.

Najväčšie riziko búrok je v oblasti Považia a Kysúc, no búrky sa môžu objaviť aj na západe. Ak aj nebudú elektricky aktívne, tak pri príchode frontu treba určite počítať s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť až 25 m/s.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd