Silné búrky zasiahli celú našu oblasť: Mestá pokryli vrstvou krúp, hasiči museli zasahovať 150-krát

Silné búrky zasiahli celú našu oblasť: Mestá pokryli vrstvou krúp, hasiči museli zasahovať 150-krát
Ema Bazhaykin

Našou oblasťou sa dnes prehnali nebezpečné búrky, ktoré prinášali silné lejaky aj krúpy o veľkosti golfových loptičiek. Niekde dokonca hasiči museli zasahovať 150 krát.

Nielen Slovensko, ale aj našich severných susedov dnes trápili veľmi silné búrky, ktoré prinášali nebezpečné sprievodné javy.

Na Slovensku začali búrky úradovať krátko po poludní. Orografické búrky sa začali tvoriť naprieč celým stredným Slovenskom, kde zostali prakticky až do večere.

Medzitým sa búrky presúvali aj nad východné Slovensko, kde úradovali najmä v okolí Košíc, zopár orografických búrok sa však vytvorilo aj na východných hraniciach.

Vo večerných hodinách nebezpečné búrky na východe Slovenska ustali, stále však bez prestávky úradovali na strednom Slovensku, kedy povedali svoje posledné slovo v Brezne, kde spôsobili prívalové potopy aj škody v dôsledku silného krupobitia.

S príchodom neskorého večera si našťastie môžeme vydýchnuť. Búrky budú postupne ustávať aj na strednom Slovensku a zajtra nás čaká nezvyčajne pokojný deň.

 

Búrky dnes páchali škody

Spočiatku búrky ohrozovali juhovýchod Slovenska, kde najmä v okolí Košíc a v okrese Gelnica hrozil 3. stupeň výstrahy pred povodňami. Voda tu zaplavila železničné trate, kvôli čomu musela byť pozastavená železničná doprava.

Najviac zrážok na východe priniesli búrky v obci Ždaňa pri Košiciach, kde v priebehu 3 hodín spadlo vyše 83,9 mm zrážok.

Neskôr sa vrtochy počasia naplno prejavili aj v Dolnom Kubíne, kde voda zaplavila cestu pod železničným mostom a siahala autám až po okná. Úsek bol dlhšie neprejazdný. 

V priebehu jednej hodiny v Dolnom Kubíne spadlo vyše 25 mm zrážok, podľa amatérskych zrážkomerných staníc dokonca vyše 30 mm.

V podvečerných hodinách zasiahla silná búrka sprevádzaná krúpami a prívalovými lejakom Brezno. Za 15 minút tu spadlo vyše 22 mm zrážok, ktoré boli sprevádzané krúpami o veľkosti golfových loptičiek.

Ako uviedol primátor Tomáš Abel, hasiči museli riešiť polámané stromy, porozbíjané okná aj poškodené autá. Zatopené zostali aj viaceré ulice a cesty. 

Vplyvom silných zrážok na severe stredného Slovenska začal stúpať aj prítok Oravskej priehrady, Jablonka – Čierna Orava, ktorý pred 20:00 h prevýšil úroveň 2. SPA.

Aktuálna situácia na vodnom toku Čierna Orava, stanica Jablonka
Aktuálna situácia na vodnom toku Čierna Orava, stanica Jablonka, zdroj: SHMU

Počasie sa vybúrilo aj u susedov

Búrky prechádzali v pondelok aj Poľskom. V Malopoľsku dostali hasiči 150 hlásení týkajúcich sa búrlivého počasia. Mestá pokryli súvislé vrstvy krúp.

Búrky spôsobili značné škody aj v Zakopanom či Varšave, kde vietor polámal veľa stromov a silný dážď spôsobil záplavy.

 

Noc prinesie upokojenie nad celým naším územím a zajtra nás čaká krásny horúci deň s jasnou oblohou. Počasie bude pokojné a búrky sa objavia len výnimočne.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd