Hrozivé záplavy: Silné dažde zabili 22 ľudí a zaplavili celé mestá

Hrozivé záplavy: Silné dažde zabili 22 ľudí a zaplavili celé mestá
Zuzana Macháčová

Juh Brazílie zasiahol extratropický cyklón, ktorý so sebou priniesol rozsiahle záplavy. Živel si vyžiadal už najmenej 22 obetí a tisíce ľudí prišli o svoje domovy. Voda odrezala celé komunity od civilizácie. 

Nad štátmi Rio Grande do Sul a Santa Catarina v Brazílii sa v nedeľu vytvoril extratropický cyklón, ktorý so sebou priniesol silné dažde. Rieky pretekajúce regiónmi sa vyliali z brehov, zaplavili celé mestá a spôsobili veľké zosuvy pôdy.

Mesto je pod vodou

Najmenej 21 ľudí zomrelo v regióne Rio Grande do Sul, informovali v utorok úrady. Najhoršie lejaky boli v Mucume, kde sa rieka Taquari vyliala z brehov a zaplavila 85 % mesta.

Záchranné zložky museli evakuovať stovky obyvateľov, ktorí vyliezli na strechy, aby unikli vode. V meste doteraz zomrelo 15 ľudí, no osud mnohých zostáva neistý.

Jednu obeť potvrdili aj v štáte Santa Catarina, kde veterná smršť rozdrvila auto. V oboch regiónoch záplavy a krupobitie zničili stovky domov a tisíce ľudí zostali bez domova.

Voda stále stúpa

Ako povedal Marcelo Caumo, starosta obce postihnutej lejakmi, povodeň odrezala celé komunity od zvyšku sveta. Na mnohých miestach rozsiahle povodne spôsobili výpadky prúdu a komunikačné služby boli prerušené.

V týchto oblastiach sa nachádzajú ešte ľudia, ktorí ignorovali príkazy na evakuáciu. Avšak nedá sa s nimi skontaktovať, pretože hladina vody stále stúpa a oni nemôžu ujsť.

Cítim sa zničený, prišiel som o všetko. Mnoho ľudí stratilo ešte viac, ale tu doma mi nič nezostalo,“ povedal agentúre Reuters jeden z obyvateľov zatopeného mesta Nova Bassano.

Hoci utorok priniesol ľuďom dočasný oddych od zrážok, lejaky sa majú podľa predpovedí v stredu opäť vrátiť. Očakáva sa, že sťažené poveternostné podmienky budú obyvateľov sprevádzať minimálne do piatka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd