Silné zemetrasenie má už 5 obetí. Zasiahlo väčšinu ostrovného štátu Papua Nová Guinea

Silné zemetrasenie má už 5 obetí. Zasiahlo väčšinu ostrovného štátu Papua Nová Guinea
Veronika Sádovská

Včera ráno zasiahlo Papuu Novú Guineu silné zemetrasenie. Dnes už vieme, že má najmenej päť obetí na životoch a tisíce ľudí bez domova.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,7 zasiahlo v nedeľu ráno odľahlú časť ostrovného štátu Papua Nová Guinea. Napriek tomu zničilo vyše 1 000 domov a dnes už hlásia aj prvé obete na životoch. Ich počet ešte nemusí byť konečný.

Zasiahnutá je väčšina štátu

Silné zemetrasenie spôsobilo škody na väčšine územia tohto ostrovného štátu. Ten sa rozprestiera na ploche 462 839 kilometrov štvorcových s populáciou vyše 9 miliónov obyvateľov.

Otrasy vychádzali z hĺbky 40 kilometrov, hoci pôvodné hlásenia hovorili o hĺbke 10 kilometrov. Epicentrum sa nachádzalo 32 km východne-severovýchodne od malej osady Ambunti.

 

Najmenej 5 obetí

Napriek odľahlej oblasti si zemetrasenie vyžiadalo obete na životoch. Obzvlášť je poškodený región na severe krajiny, ktorý len nedávno zasiahli aj rozsiahle záplavy.

Už vplyvom týchto povodní sa zrútilo niekoľko jednoduchých príbytkov a ďalšie boli zničené týmto zemetrasením.

Známy Ohnivý kruh

Štát Papua Nová Guinea sa nachádza v známej oblasti Ohnivého kruhu (angl. The Pacific Ring of Fire). Ide o zónu častého výskytu zemetrasení (až 90 % všetkých zemetrasení) a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu. Je ohraničený oceánskymi priekopami, ostrovnými oblúkmi a sopečnými pohoriami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd