AKTUÁLNE: Silné zemetrasenie otriaslo Balkánom. Cítili ho aj v Taliansku

AKTUÁLNE: Silné zemetrasenie otriaslo Balkánom. Cítili ho aj v Taliansku
Zuzana Macháčová

Nadránom otriaslo Čiernou Horou silné zemetrasenie. Zemetrasenie dosiahlo silu 5,3 magnitúdy a silné otrasy dokonca cítili aj v Taliansku. 

Silné zemetrasenie so silou 5,3 magnitúdy otriaslo Čiernou Horou dnes nadránom krátko po 4.00 hod. K otrasom došlo niekoľko kilometrov od hranice s Bosnou a Hercegovinou s epicentrom 76 km SZ od mesta Podgorice, informuje EMSC.

Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 10 km. Okrem oblastí v blízkosti epicentra bolo zemetrasenie cítiť aj v Taliansku, najmä v Apúlii a Basilicate, pričom hlásili správy o otrasoch aj z Brindisi, Taranto, Matera, Corato, Bari, Francavilla Fontana, Altamura, Potenza, Gioia del Colle a Ginosa.

 

Čiernohorská verejnoprávna televízia RTCG uvádza, že zemetrasenie bolo cítiť v celej krajine na Balkánskom polostrove, ale momentálne nie sú správy o žiadnych konkrétnych škodách ani zraneniach.

Hydrometeorologický a seizmologický inštitút v Čiernej Hore však uvádza, že zemetrasenie mohlo spôsobiť určité materiálne škody v oblasti epicentra, presnejšie 5 km juhozápadne od Carodje. 

Zemetrasenie v Čiernej Hore pocítilo aj Taliansko

„Zemetrasenie sa vyskytlo v Dinárskom systéme, čo je súbor tektonických štruktúr, ktorý charakterizuje oblasť, v ktorej Balkán (umiestnený na euroázijskej platni) prekrýva jadranskú mikrodosku pohybom približne SZ-JZ. Ako je znázornené na nasledujúcom obrázku, v oblasti sa nachádza séria štruktúr navzájom rovnobežných a orientovaných SZ-JV, klesajú smerom k SV a sú vyjadrením skracovania zemskej kôry, ktoré v oblasti prebieha,“ vysvetľujú odborníci z talianskeho INGV.

mapa, zdroj: INGV
mapa, zdroj: INGV

Najsilnejšie zemetrasenia, ktoré sa v tejto oblasti historicky vyskytli, sú predovšetkým tie, ktoré sa vyskytli pozdĺž pobrežia, a to 6. apríla 1667 zasiahlo dalmátske pobrežie zemetrasenie s odhadovanou magnitúdou 6,4 Toto zemetrasenie zasiahlo najmä mesto Dubrovník,“ uzatvárajú experti INGV.

V oblasti stále prebiehajú dotrasy, ktoré dosahujú silu okolo 3,0 magnitúdy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd